fbpx
Първи триместър

Жалко, че не можем да проспим първите три месеца от бременността

5 февруари 2019

Изтощението през първия триместър на бременността е съвсем реално, така че си позволете да чувствате умора и не се тревожете за мръсните съдове в мивката или нещата, които трябва да свършите преди раждането, казва Кейти Смит в ScaryMommy. Ето защо:

Още преди да осъзная, че съм бременна с третото си дете, имаше няколко седмици, през които си мислех, че нещо сериозно не е наред с тялото ми.

Дали пък някой тайно не ми даваше приспивателни?

Твърде много въглехидрати ли приемах?

Тялото ми започваше да отхвърля кофеина?

Лежах на пода и оставях двете си прохождащи деца да се катерят върху мен, казвах им, че съм катерушка, само за да мога да затворя очи и да бъда в полусъзнание и спокойна, че те са наблизо. Това беше единственият начин да избутам деня.

Никога в живота си не бях усещала толкова смазваща умора, докато не осъзнах, че… всъщност бях усещала – през първите тримесечия от предходните си две бременности. Затова изтичах до аптеката за тест за бременност.

Изтощението през първото тримесечие връхлита бързо и безмилостно. Буквално едва държите очите си отворени след 8 вечерта, а излизането от спалнята, без да се блъскате в разни неща, е невъзможно.

Лежането означава, че неизбежно ще заспите след 2 секунди, затова Netflix маратоните отиват в историята.

Всяка вечер бившият ми съпруг се ядосваше, че се унасям на дивана, защото това беше единствената част от деня, която можехме да прекарваме само двамата. Истината обаче е, че нямах друг избор – първото тримесечие просто изпива всичките ти сили.

На един от прегледите гинеколожката ми му каза да млъкне, след като той се оплака колко уморена съм непрекъснато. Напомни му, че в матката ми растат чифт крака, мозък, сърце и черен дроб, така че, да, това природно чудо има склонността да изтощава майчиния организъм.

А ако сте бременна и имате 2 тичащи насам-натам хлапета на главата, денят ви преминава в измисляне на начини да се задържите будна. Това е въпрос на оцеляване, така че забравете да печете сладки или да се записвате като доброволка за организацията на коледното парти в детската градина на детето си.

Изпълнението на ежедневните задачи изисква необичайна сила, когато сте в първото тримесечие и имате деца, които трябва да мъкнете със себе си.

Непрекъснато си поръчвате храна за вкъщи, защото цялата ви енергия е концентрирана върху оцеляването, а и кой има желание да готви в такъв момент?

Ами къщата? Забравете за нея

Няма основателна причина да се самоубивате в стремежа си да я поддържате чиста – а навеждането, докато във вас расте човешко същество, наистина се усеща като самонараняване.

Някъде между наедряващото ви тяло и недостигът на енергия пропадат и всичките ви планове – умът и организмът ви просто нямат желание да се социализират и показват пред хора.

Заспиването насред разговор с чаша вода в ръка не се вписва в представата ви за приятно изкарване. Искате само да прекарате нощта в леглото с гигантска възглавница и пакет бисквитки. Това е горивото, от което се нуждаете, за да преживеете следващия ден.

Умората, която чувствате, не е в главата ви, така че не ѝ се съпротивлявайте. Тя е плод на хормонални промени и на факта, че тялото ви произвежда повече кръв, за да предостави на бебето ви всички необходими хранителни вещества. Да не говорим за стреса и емоциите, които ви връхлитат при мисълта за промените, които бъдещият малък човек ще внесе в живота на семейството.

Чака ви планиране; нови дрехи, играчки и всевъзможни други неща за купуване. Чудите си как жонглирането с всички отговорности ще изсмуче и последната ви капка енергия.

Добрата новина е, че при много жени тази енергия се завръща през второто тримесечие

За мен това беше периодът, в който се подготвях за раждането и имах чувството, че мога да постигна всичко. Но не свиквайте с това усещане. Възможно е да „катастрофирате“ отново през третото тримесечие, тъй като коремът ви е достатъчно голям да саботира удобството по време на сън. А и дори да попаднете в страната на сънищата, ще ставате до тоалетна на всеки 5 минути.

Не забравяйте да потърсите помощ, възползвайте се от болничните и започнете да пропускате сбирките с приятели. Организмът ви и вашето ново бебе ви изпращат сигнали, че е време за почивка, защото цялата ви сила отива в износването на човешко същество. А това е най-страхотното нещо, на което тялото ви е способно.

Така че не се колебайте да поспивате допълнително, да делегирате повече домакински задачи на половинката си, да свалите любимите си мобилни приложения за поръчване на храна. Полягайте и затваряйте очи при всяка удобна възможност.

Имате това право, не го пропилявайте.

Не забравяйте и компанията на новото приложение Майко Мила! Бременна съм!, чиято мисия е да ви преведе щастливо и безпрепятствено през бременността.

Повече за апликацията ще разберете, когато я свалите на своя iPhone или Android от съответния Store на телефона ви.

Майко Мила! Бременна съм! обещава да бъде ваш неотлъчен приятел и душеприказчик до края на бременността ви и никога, никога да не ви се сърди, ако в 12 през нощта му признаете, че много ви се яде диня със сладолед!

Още по темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross