fbpx
И аз съм човек

Ето кой ще прави течни баници в чисто нов Нутрибулет!

29 август 2017

Знаете ни нас в Майко Мила! - дайте ни да ядем и да пием, и оркестърът да свири, образно казано, и ние ще бъдем две прещастливи майки. Не толкова щастливи сме обаче, когато трябва НИЕ да осигурим яденето и пиенето, както и оркестъра – особено ако въпросните неща трябва да бъдат извършени рано сутрин, преди работа, както и вечер, след работа. Въобще, установили сме, тези часови пояси, в които народонаселението вкъщи непрекъснато желае да яде и да пие, са много неудобни.

И понеже не падаме от Луната и сме наясно, че и сред вас има много на същия хал (поуморени и в крещяща нужда да можете БЪРЗО да забъркате разни засищащи и здравословни неща, та всички да са доволни, сити и да не мрънкат), ви показахме как ние въртим „баници“ по един доста специфичен начин. В този конкурс, както много от вас забелязаха, нито баниците бяха баници, нито готвенето беше готвене, и то това му беше най-хубавото.

Баниците всъщност бяха гъсти, вкусни и питателни течности (понякога алкохолни, слава Богу), а готвенето се извършваше в чудотворния уред, носещ кодовото название „хранителен екстрактор“, известен още като Нутрибулет.

Предизвикахме ви да ни покажете вашите подобни баници, тутманици и кифли, които ви спасяват всекидневието и живота, и резултатите не закъсняха!

Благодарим на всички, които участваха в конкурса и ни пратиха прекрасни идеи за коктейли, шейкове, смутита и какви ли не вкусни напитки.

Разбира се, много от вас добросъвестно ни описаха и семейните си рецепти за тутманици, баници и милинки, а най-много ни трогна писмото на един мъж – Лъчезар Петров, който призна, че съпругата му е наложила вето върху баниците вкъщи по диетични причини, а той копнее ли, копнее – както за нея, така и за едни безкрайни тави с хрупкави баници, пълни с дебел слой сирене и масло. Затова си ги готвел сам! Няма как да го отличим в конкурса ни, но той получава публичното ни признание и му пожелаваме корите му никога да не се късат, и баницата му никога да не изгаря!

А сега продължаваме по същество с трите рецепти, които ни грабнаха вниманието и апетита. Подобно на церемонията по раздаването на Оскарите ще започнем с двете поддържащи наградитава-тенджера „Стоун Леджънд“ 2 в 1 и след това ще обявим големия победител, който ще пуска копчето на ЗЛАТЕН Нутрибулет.

Първата такава космическа тава-тенджера отива при Кристина Янева и нейната рецепта.

“Последното видео ме порази право в сърцето, защото през работната част от годината най-често опирам до въпросния тутманик за закуска поради недостатъчно време за туткане около въпросната.

Въпросната туткава (или не-туткава) рецепта звучи ей така:

1 добре узрял тутракански банан

1 с.л. традиционно за Пернишка област фъстъчено масло

1 с.л. какао, ама от бабиното за готвене, не детските варианти (в краен случай не бабино, ми от онова на д-р Йоткер, дето е с повече серотонин)

около 250-300 мл вечерно издоено прясно мляко от балканска крава (да не е сутрешно, нали, щото ще е топло) - малко на око с пропорцията, не трябва да е съвсем рядка сместа, а да се плъзга приятно

Мятате всичко в ускорителя и точите кори до пълна гладкост.

Някои му прибавят и лед, но според мен това е гавра, също както при уискито - само разводнява вкуса и трите хиляди калории.”

Кристина ни прободе право в сърцето с тази рецепта, затова с удоволствие ѝ връчваме тавата-тенджера и ѝ пожелаваме да си я ползва за най-големите вкуснотии, на които е способна (а тя очевидно е от способните).

Втората интергалактическа тава-тенджера пък отива при Детелина Иванова, която ни е пратила чудна рецепта с още по-чудесното название

Традиционна десертна баница от Варна с прозрачни кори

“За целта отиваме в кухнята, пускаме си най-новия любим хит и изиграваме танца на радостта - по този начин разточваме корите. Със стъпки в ритъма на музиката отваряме хладилника и изкарваме сиренето, дегизирано като банан, олиото, дегизирано като ябълка, и орехи и стафиди, откраднати от катеричка в парка.

Белим банана и ябълката, припявайки си (стига съседите да не ни съдят след това за обезщетение заради фалшиви стонове и вой). Взимаме пасатора, слагаме банана и ябълката заедно и натискаме копчето. Секунди по-късно нашата баница е хомогенно смесена и готова да бъде изсипана в две красиви чаши.

Поръсваме стафидите и орехите, и може да се насладим на традиционната ни десертна баница от варненския регион. При възможност, може да сложим и украса от ягода."

Чудесна баница с прозрачни кори, Детелина, ние ще я пробваме също, защото в нея най-много ни хареса, че отваряш хладилника точно един път.

И ето че дойде моментът да обявим големия победител, който ще пуска и спира копчето на един Златен Нутрибулет и ще готви в него превъзходни баници. Той е.... неговото име е... Александра Спиркоска!

Тя ни е пратила един букет от кифли, реванета и тутманици, и ние нямаше как да останем безучастни към тях. Ето и подробното им описание:

"Портокалово кокосово реване

2 портокала
1 чаена лъжичка мака на прах
2 супена лъжица кокосови стърготини
150-200 мл. вода
½ чаена лъжичка мед
1 супена лъжица чиа семена

Чиа семената се слагат в чашката за сервиране с 4-5 супени лъжици вода, останалите неща се слагат в реванетомата и за минутка реването е почти готово . Изсипва се в чашката с чия семената. Реването се декорира със семена и кокосови стърготини.

Сладка пита с горски плодове


1 чаша замразени горски плодове
½ портокал
1 чаена лъжица кафява захар
малко ванилия
100 мл. вода

Всички съставки се слагат в питомата, след секунди питата е готова. Декорира се със семена.

Тиквеник


½ банан
100 гр. тиквено пюре
1 чаена лъжица кафява захар
1 чаена лъжица мака на прах
100 мл. прясно мляко
Щипка или две канела
Всички неща се слагат в тиквеникомата и се блендира до получаване на тиквеникът.

Кифлички с диня и лимон


500 гр. диня
Сок от 1 лимон
По усмотрение - захар
6-7 бучки лед
100 мл. вода

Захарта се разтваря в сока от лимон. Всички съставки се слагат в апарата за кифлички и след секунди се получават вкусни кифлички. Самите кифлички може да се консумират веднага или да се прецедят.

Нарово хлебче


Сок от 2 лимона
1 нар
200-300 мл. сода
Захар на вкус

Захарта се разтваря в лимоновия сок, нарът се почиства и се слага в нутрихлебомата, след секунди е готово, прецежда се, изсипва се в чаши и се долива със сода."

Отново благодарим най-сърдечно на всички участвали и пожелаваме успех на всички със следващото сезонно предизвикателство, в което и ние ще се включим и ще ви покажем какво можем, а именно - извечното ВАРЕНЕ НА ЛЮТЕНИЦА.

Чао и наздраве!

Красимира Хаджииванова

Съосновател и редакционен директор на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
made by cog + weband
cross