fbpx
Втори триместър

Експертни съвети за предродилна ваканция

23 май 2019

Babymoon, както щастливите бъдещи майки по света наричат пътуването по време на бременността, е последна ваканция, на която двойките да се погрижат за себе си и да прекарат време заедно, преди да станат родители.

Все пак, макар и радостта от родителството да си струва всички перипетии, новороденото преобръща всеки аспект от живота, правейки екскурзиите много по-сложни за цялото семейство.

Но докато предродилната ваканция е последната възможност за безгрижно събиране на слънце, преди да ни връхлетят родителските задължения, тя, сама по себе си, не е съвсем безгрижна.

Предприемането на „бебешки месец“ в неправилен стадий от развитието на плода може да доведе до редица усложнения, предупреждават експерти в статия на Fatherly.com.

„Съществува идеален времеви прозорец. Трябва да изчакате да мине първото тримесечие – периодът на сутрешното гадене и опасността от спонтанен аборт. Пътуването, само по себе си, не носи риск от помятане, но би било ужасно нежната половинка от връзката да загуби бебето по време на път“, казва д-р Сара Кол.

„През третото тримесечие пък сте толкова уморени и подпухнали, че едва ли ви е до пътешестване. А и това е етапът на преждевременното раждане. Много авиокомпании отказват обслужване на жени в напреднала бременност (след 36-ата седмица). Други пък изискват бележка от лекар, ако пътничката е бременна след 28-мата седмица. Круизните кораби също спазват строги ограничения.“

Така че вторият триместър е най-подходящият момент за „бебешки месец“ – сутрешното гадене е в историята, а майката се чувства добре и има енергия. Но макар и по-безопасно и по-комфортно, пътуването в този етап от бременността крие риск от усложнения, за които родителите трябва да са подготвени. Изисква се същото внимание към състоянието на майката по време на път, колкото и у дома.

Туристическите застраховки са друга разумна инвестиция, но трябва да проверите малкия шрифт, за да е сигурна, че компанията покрива здравословни проблеми, свързани с бременността.

Това отговаря на въпроса кога да се отдадете на „бебешки месец“. Важно е обаче и къде да го прекарате. Някои опасения, свързани с бременността, са неоснователни, но има и сериозни здравословни усложнения, които могат да настъпят по време на път.

„Жизненоважно е да избягвате зони, в които върлува вирусът Зика – Карибските острови, Централна и Южна Америка, части от Азия, Индия и Африка.“

Но Зика не е единственият повод за тревога. Маларията вече не представлява сериозна заплаха в северното полукълбо, но според Центъра за контрол на заболяванията в САЩ тя е една от най-коварните болести по цял свят. „Много е важно да избягвате дестинации, в които се среща малария, тъй като заболяването протича особено тежко при бременните жени. Попитайте лекаря си за най-ефективните начини да избегнете ухапване от комар“, казва Кол.

Инфекциозни болести като хепатит А и Е също са повод за притеснение в зависимост от дестинацията. Не че всички тези зарази непременно ще ви сполетят, но трябва да ги имате предвид, когато планирате ваканцията си. Лекарят може да ви помогне да идентифицирате рисковете, които крие всяка дестинация.

Разбира се, не е задължително „бебешкият месец“ да бъде на екзотичен или луксозен комплекс. „Понякога приятен хотел в съседен град е напълно достатъчен, за да отпочинете и да се насладите на компанията си преди раждането“, напомня Кол.

По-скромната и релаксираща ваканция има други предимства. Някои жени са изложени на риск от образуване на съсиреци в долните крайници. Освен това бъдещите майки трябва да се уверят, че приемат достатъчно течности, и да избягват прегряването по време на път.

Независимо от избраната дестинация, родителите трябва да се насладят на едно по-бавно темпо, което неминуемо ще изчезне с появата на бебето.

„Изключително важно е да не бързате за никъде“, съветва Кол. „Поспивайте при всяка удобна възможност – все пак във вас расте прекрасен живот.“


Ако тръгвате на път, не забравяйте и компанията на новото приложение Майко Мила! Бременна съм!, чиято мисия е да ви преведе щастливо и безпрепятствено през бременността.

Повече за апликацията ще разберете, когато я свалите на своя iPhone или Android от съответния Store на телефона ви.


Още:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross