fbpx
Здраве

Европейската здравна карта – полезният спътник по време на ваканция

12 юли 2018

Колкото и да сме щастливи и превъзбудени, когато стягаме багажа за Рим, Барселона или която и да е друга европейска дестинация, винаги има една стресираща мисъл – колко лекарства да помъкнем с нас в случай, че децата се разболеят.

Именно когато пътуваме в страна членка на ЕС обаче (плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария), можем да заменим стреса и параноята с един важен документ, който гарантира здравните ни права - Европейската здравноосигурителна карта. Тя се издава в 15-дневен срок, така че, ако планирате пътуване през август, сега е моментът да подадете заявление за документа.

Картата осигурява покритие единствено на своя притежател, така че е добре всеки един от членовете на семейството да притежава собствена. Когато искате да извадите ЕЗОК за себе си, трябва да знаете, че важно условие е да сте с непрекъснати здравноосигурителни права.

Какви права ни дава ЕЗОК при туризъм в страна от ЕС

ЕЗОК гарантира, че можете да получите безплатна спешна и неотложна помощ където и да се намирате в рамките на ЕС. Тя важи както за медицинска, така и за дентална помощ според законодателството на съответната държава. Ако сте бъдеща майка, не забравяйте, че бременността и раждането също попадат в обхвата на неотложно необходимите медицински грижи и те ще ви бъдат предоставени срещу представяне на валидна ЕЗОК и документ за самоличност.

Разбира се, при необходимост ще получите лечение дори да не носите тази карта със себе си. ЕЗОК обаче не само улеснява достъпа до медицинско обслужване на място, гарантирайки, че ще бъдете равно третирани с местните здравноосигурени лица при възникване на неотложна необходимост от медицинска помощ. Тя гарантира незабавно възстановяване на средствата ви или поне възстановяване скоро след завръщането ви, в случай че ви се е наложило да предплатите някои от медицинските разходи.

Ако медицинската помощ в посещаваната от вас държава-членка е безплатна, вие също имате право на безплатна помощ при представяне на своята карта. Ако местната здравноосигурителна система обаче предвижда доплащане от пациентите за определени видове медицински услуги, или законово регламентирана потребителска такса – тя се заплаща и от българските граждани, като не подлежи на възстановяване при завръщането в България.

Логично, ако отидете в частна клиника, няма да можете да използвате вашата европейска здравноосигурителна карта. Тя важи само ако се обърнете към доставчик на здравни услуги, покрит от здравноосигурителната схема, предвидена от закона в държавата домакин.

Още нещо, което е важно да знаете, когато трябва да бъдете приети по спешност в болнично заведение, но не носите в себе си своята ЕЗОК: съответната болница трябва спешно да се обърне към НЗОК или РЗОК в България с искане (чрез писмо или с формуляр Е 107) за изпращане на Удостоверение за временно заместване на ЕЗОК. Ако имате непрекъснати здравноосигурителни права в България, този документ удостоверява, че лечението ще е за сметка на НЗОК.

Как да получим ЕЗОК

Пластиката и услугата са безплатни. Може да изтеглите заявление за издаването на документа тук и да го подадете в някой от стотиците пунктове в страната, чийто пълен списък пък е публикуван тук.

Заявлението се подава лично или от упълномощено лице в областта, в която е регистриран постоянният адрес на заявителя. Единственият необходим документ за възрастни е лична карта, а за издаване на ЕЗОК на дете до 14 години се представят негов акт за раждане, задграничен паспорт и личната карта на единия от родителите. За да бъде издадена ЕЗОК на дете между 14 и 18 години обаче, освен негова лична карта, към документите задължително се прилага отново негов акт за раждане, както и лична карта на родителя.

Срокът на валидност на картата е 1 година за възрастни и 5 години за непълнолетни.

За допълнителна информация посетете сайта на ЕЗОК, а "Майко мила!" ви пожелава весело и безаварийно пътуване!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross