fbpx
И аз съм човек

Дяволът носи клин

3 април 2019

Ако дъщеря ви носи клин, има вероятност друга майка да ви помоли да ѝ забраните.

Това направи Мариан Уайт, описваща се като католическа майка на четири момчета.

В статия за училищния вестник The Observer, който отразява събития от колежите Нотр Дам и Света Мария в щата Индиана, тя помоли младите жени да се замислят за всички добри момчета, които се опитват да се борят с изкушенията. И да спрат да носят свръх-прилепнали дрехи. Да, това е истина. И се случва през 2019 г.

"Не искам да обиждам никого или да нарушавам нечии права", започва тя. "Аз съм само една католическа майка на четири момчета с проблем, който само момичетата могат да решат: клиновете."

Причината за писмото са група момичета, които, по думите на католическата майка, били в спортни клинове по време на литургия. „Някои наистина изглеждаха така, сякаш клиновете бяха нарисувани върху тях“, оплаква се майката.

Вероятно и други хора биха били възмутени от по-фриволния/спортен избор на облекло за църковно събитие. Цялото писмо на тази майка обаче е доста объркващо. В началото тя казва, че днешните филми, видео игри и музикални клипове „затрудняват католическите майки да учат синовете си, че жените са нечии дъщери и сестри; че те трябва да се разглеждат първо като хора и че към всички хора трябва да се отнасяме с уважение. "

После продължава: „Срамувам се за младите жени. Замислих се как всички останали мъже около и зад нас се взират в тях. Синовете ми не се взираха и не коментираха след това. Но тези задни части в черни клинове бяха на показ и знам колко по-трудно е за младите момчета да ги игнорират."

И така - жените трябва да се разглеждат първо като хора, но само ако не носят клинове. Иначе е извинително за мъжете да ги разглеждат като сексуален обект.

„Аз се безпокоя и за двата типа момчета – за лошите, които ви гледат (вас момичетата) похотливо, и за добрите момчета, които правят всичко по силите си, за да не ви гледат. Тревожа се за католическите майки, които искат да намерят одеяло, за да покрият с любов вашата голота и да ви защитят. И да намерят шалчета, с които да вържат с очите на синовете си, за да ги предпазят от вас!", продължава майката.

И още: „Може ли да се замислите за майките на момчета и следващия път, когато отидете да пазарувате, вместо клинове, да носите дънки?“

В отговор Одри Гудсон от WorkinMother пише: Да, в страна (САЩ), в която 1 от 6 жени са били жертва на опит за изнасилване, където 1 от 3 жени са преживели някаква форма на физическо насилие от страна на интимен партньор и в която 80% процента от жените казват, че са били подложени на сексуален тормоз на работното място, мъжете трябва да бъдат защитени от млади жени.

Писмото е особено обидно за майките, които правят всичко възможно да възпитат синовете си да бъдат отговорни за собствените си действия. Вместо да се справи с тази задача, тази майка явно би предпочела да продължи да обгрижва момчетата си, като слага длан пред очите им или умолявайки жените да сменят дрехите си.

Когато вашите синове вече са в университет, те сами отговарят за собствените си емоции и реакции. И ако наистина сте ги възпитали да се отнасят към жените като към равни, както казвате, няма да има значение какво носят жените около тях.

Излишно е да казваме, че младите жени в Нотр Дам реагираха остро. В отговор те организираха Leggings Pride Day с лозунг „Облеклото ми не е покана“ и обяснението, че „добронамерената гледната точка на г-жа Уайт оправдава сексуалното насилие, предполагайки, че жените и момичетата са отговорни за действията и реакциите на другите."


Още:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross