fbpx
Забременяване

Държавата ще финансира неограничен брой ин витро процедури

19 май 2017

Правителството реши да отмени тавана върху броя финансирани от държавата ин витро процедури. Така процедурите вече може да бъдат неограничен брой, като лекарите ще преценяват всеки случай индивидуално и ще предлагат колко броя процедури да бъдат приложени на пациентките.

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че държавата е осигурила 12 млн. лв. за 2017 г. за политики в областта на асистираната репродукция. Скъсяват се и сроковете за одобряване на двойките с репродуктивни проблеми от досегашните около година до 5-6 месеца.

Експертите са предложили на кабинета да се финансират по четири опита, а не както досега -  по три. Така всички неуспели да заченат след три процедури ще могат да кандидатстват по още веднъж.

Фондът за асистирана репродукция ще може да реимбурсира замразяване на яйцеклетки и ембриони при хора с онкологични заболявания.

Двойките с репродуктивни проблеми в България са около 250 000. Всяка ин витро процедура струва по около 5000 лева.

Майко Мила! има няколко текста по темата, последният от които, Инвитро процедурите в България. Игра на надежда и мълчание., е разказът на един мъж, чиято съпруга вече няколко пъти, уви, безуспешно, се опитва да зачене ин витро.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross