fbpx
И аз съм човек

Държавата ще ни осигурява бавачки, ако детето не е прието в ясла

29 септември 2017

От 29 септември Агенцията по заетостта стартира прием на заявления по проект „Родители в заетост”.

Проектът предвижда държавата да осигури бавачка на семейства с деца, които не са записани в детски заведения.

Родители на деца от 0 до 5 години могат да кандидатстват, а максималният период, за който могат да си наемат детегледач/ка на държавна заплата е 18 месеца. Родителите, които към момента на кандидатстване, не са включени в заетост, следва да започнат работа при работодател или като самоосигуряващо се лице в рамките на четири месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете.

Програмата включва и безработни родители. Възнагражденето е в размер на минималната работна заплата (460 лв. за 2017 г.), заедно с дължимите осигуровки за 8-часов работен ден.

За второ или повече деца, гледани от детегледач/ката, се осигурява и допълнително възнаграждение в размер на ½ минималната работна заплата.

Очакванията са най-малко 1500 семейства с малки деца да бъдат подкрепени.

За да бъдат включени в програмата, родителите трябва да подадат заявления в Агенция по заетостта, същото трябва да направят и търсещите работи за детегледачки.

За включване в програмата търсещите работа, безработни и неактивни лица следва да подадат заявление в дирекции „Бюра по труда“ към Агенция по заетостта.

Кандидатите трябва да покриват изискванията за заемане на длъжността с оглед на физическото и психическото им здравословно състояние и да не са осъждани за престъпления от общ характер.

Подборът ще се осъществява само след изричното одобрение от страна на родителя на лицето, което ще бъде ангажирано с отглеждане на детето му.

Приоритетно ще бъдат включени самотни родители, многодетни семейства, лица на социално подпомагане и други уязвими групи.

Заявления ще се приемат на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната, в работни дни между 8.30 и 17.00 часа.

Подробна информация по проект „Родители в заетост” и образец на Заявление може да намерите тук.

Проектът не се случва за първи път - още през 2011-та година МТСП и Бюрата по труда отделят 64 млн. лева за едногодишна програма „Отново на работа” на Европейския съюз.

Програмата бе насочена към майки с деца до 3 години и предоставяше възможност родителите да наемат детегледачка от Бюрото по труда, за да се върнат на работа. Изискването тогава е и двамата родители да работят, а детето да не ходи на ясла.

За съжаление, няма обратна връзка за успеваемостта на програмата, но тази година социалното министерство отново стартира подобна програма, която ще продължи до 2020 г.


Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross