fbpx
И аз съм човек

Нямало секс в дългите връзки? Глупости!

9 август 2018

Когато става въпрос за продължителни отношения, повечето от нас знаят през какви етапи преминават те. В началото едва успявате да си устоите, чувате се през 7 минути, а през пет си пишете смс-и. На забързан кадър така минават две години и вече взаимно си изстисквате пъпките и си говорите за работа, докато другият ви слуша от тоалетната.

"Не е ли това истинската интимност?", пита Мелиса Пандика, която ни представя едно ново прочуване на тема КАК ДА ПОДДЪРЖАТЕ ОГЪНЯ В ДЪЛГОГОДИШНАТА СИ ВРЪЗКА в сайта ozy.com.

За много двойки достигането до по-горе посоченото ниво на близост си има своята цена. А именно - понижено сексуално влечение един към друг.

Партньорите разменят несигурността, която подхранва сексуалната страст, за комфорт и сигурност.

Разбира се, не всички продължителни връзки са обречени на креватна смърт. Каква е тайната им? Накарайте партньора ви да се чувства специален. Колкото и не секси да звучи, ново изследване открива, че:

РАЗБИРАНЕТО, ПРИЕМАНЕТО И ГРИЖАТА СА ПОТЕНЦИАЛЕН АФРОДИЗИАК (не думай!)

Става дума за определен тип интимност, наречена отзивчивост - тя може да възбуди желанието дори при дългосрочни взаимоотношения, особено у жените. Това чувство е нещо различно от усещането просто да се чувствате комфортно един с друг или да се отнасяте добре помежду си.

"Отзивчивостта е в основата на интимността", казва Гурит Бирнбаум от Интердисциплинарния център в Херзлия, Израел, ръководил проучването. "Когато един партньор е наистина отзивчив, връзката е специална и уникална... По този начин, ангажираността в секса се възприема като подобрение на вече създадената ценна връзка."

Тези твърдения обаче не са плод просто на предположения, а на истинско проучване, проведено от списание "Личност и социална психология". То включва три експеримента, във всеки от които са участвали приблизително 100 или повече хетеросексуални двойки.

В първата част изследователите им казали, че ще изпращат съобщения до партньорите си - на които, без те да подозират, изследователите връщали стандартизирани отговори, изпълнени със съчувствие (като например "Сигурно си преминал/а през много трудности") или студени (Не ми звучи толкова зле").

След това участниците попълвали анкети, за да оценят колко отзивчив е бил партньорът им според тях и колко силно са искали да правят секс с него или нея.

При мъжете, които получавали съчувствени отговори, желанието не се различавало съществено от това при онези, за които отговорите били равнодушни.

Но жените жадували повече за партньорите си, когато те отговаряли загрижено.

Във втория експеримент участниците обсъждали очи в очи с партньора си събитие от личния им живот. След това изследователите разпалили чувствата, като поискали от двойките да се целуват, да се гледат и да установят физическа интимност.

Те направили видеозаписи и анализирали както разговора, така и гушкането за признаци на загриженост (например, слушане и директно излагане на фактите) и желание (като съблазнителни усмивки и погледи).

Колкото повече мъжете и жените смятали партньора си за отзивчив, толкова по-голямо било тяхното сексуално желание - но отново тази корелация била по-силна сред жените.

СЕКСУАЛНОТО ЖЕЛАНИЕ СЕ РАЗПАЛВА, КОГАТО ХОРАТА СЕ ЧУВСТВАТ СПЕЦИАЛНИ И ОБГРИЖЕНИ, ОСОБЕНО ЖЕНИТЕ

Накрая, участниците трябвало да пишат дневник в продължение на шест седмици, през които следили нивото на сексуалното си желание, отзивчивостта на партньора им и колко специални ги е накарал да се чувстват. Освен това, те записвали и така наречената "партньорска стойност" на пoловинката си - тоест, съвкупността от фактори, като интелигентност и привлекателност, които правят някого желан.

Както мъжете, така и жените смятали, че колкото по-отзивчив е партньорът им, толкова по-специални са се чувствали, и колкото по-високо оценявали партньорската му стойност - толкова повече искали да се обвържат с него.

С други думи, усещането, че си специален и обгрижен възобновява сексуалното желание, особено за жените.

Тъй жените обикновено инвестират в родителските грижи повече от мъжете и съответно за тях залогът е по-висок, когато си избират партньор, те обръщат повече внимание на поведенческите знаци - като отзивчивостта - които подсказват желанието на партньора да инвестира във връзката, обяснява Бирнбаум и допълва:

"Имате продължителна връзка и се чудите как отново да разпалите страстта между вас? Отделете достатъчно време, за да разговаряте и да се изслушвате. Приоритизирайте нуждите и желанията на партньора си, както и вашите собствени, и потърсете нови преживявания, за да повишите интимността."

Освен подхранването на желанието, загрижеността може да предпази партньорите от захласване по други привлекателни индивиди, с които се срещат - хипотеза, която Бирнбаум и колегите му планират да проверят в бъдещи изследвания.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross