fbpx
Новини

Домашното насилие "процъфтява" в извънредното положение

1 април 2020

Извънредното положение може би е неприятно за повечето от нас с всичките му условия и забрани, но за една част от обществото ни то е истински мъчително и потенциално опасно за живота.

Жените, жертви на домашно насилие и психологически тормоз, в момента са изложени на огромен риск поради наложената социална изолация и необходимостта да стоят затворени с насилниците си денонощно. Това ги лишава и от възможността да потърсят помощ и да достигнат до други хора и ресурси, които могат да им помогнат да справят.

В България, където жертва на домашно насилие е всяка трета жена, говоренето по тази тема в момента е изключително важно. Сигналите за домашно насилие към жени, подадени на телефон 112, до август 2019 г. са над 22 000. От наскоро приключило световно изследване в 75 държави пък стана ясно, че близо една трета от попитаните мъже и жени смятат за абсолютно приемливо мъжът да бие жена си.

За жените, които живеят в ситуация на домашно насилие, сегашното извънредно положение е истински ад. То е чудесен претекст за насилника да им наложи абсолютна забрана за напускане на дома, с което се спира и достъпът до семейни финанси (банкомати, банки), а тормозът, побоищата и сексуалното насилие зачестяват, алармират и от Българския фонд за жените. От организацията подчертават, че хаосът и несигурността, отприщени от пандемията, допълнително изострят поведението на насилника.

"Ако той стои у дома, не ходи на работа и усеща липса на контрол върху живота си, ако има финансови затруднения и е в риск да остане без работа, това може да се превърне в “тенджера под налягане”, предупреждава Хера Хюсейн от британската неправителствена организация Chayn, цитирана от вестник „Индипендънт“.

Допълнително ситуацията може да се утежни, ако се намеси и злоупотреба с алкохол или други психоактивни вещества, или има намесена депресия или психическо разстройство. Тогава нещата стават взривоопасни.

Межднародните данни вече показват повишаване на случаите на домашно насилие в много държави. Медиите в Германия, Великобритания и САЩ алармират в последните седмици за нарастващ брой на сигналите за домашно насилие в условията на пълна карантина вкъщи. Китайската полиция съобщи за троен ръст на случаите на домашно насилие само през февруари тази година в сравнение със същия период на миналата година.

Във Франция властите обявиха, че ще настаняват жертвите в хотелски стаи и ще разкриват нови центрове за подкрепа, след като случаите на насилие над жени от страна на партньорите им се увеличи драстично в първата седмица след въвеждането на мерките за социална изолация.

Министърът по проблемите на равенството между половете Марлене Шиапа обяви отварянето на 20 специализирани центъра за подкрепа, които ще се намират в магазините за хранителни стоки. Така жените ще могат да потърсят помощ, докато пазаруват – може би единственият им шанс за излизане от вкъщи. Правителството в страната обяви отпускането на допълнителни 1 милион евро за организациите, работещи с жертви на домашно насилие, така че да могат да поемат повече работа.

След въвеждането на рестрикциите за излизане жалбите за домашно насилие в Париж са скочили с 36%, а в останалата част от страната – с 32%. Сред случаите има и две убийства на жени.

В момента всички преживяваме липса на контрол над живота си, но докато повечето от нас успяват да управляват този процес ефективно, насилниците не могат и прехвърлят страховете и паниката си върху удобна жертва. Това са обикновено партньорките, децата и по-възрастни жени.

Дори и случаите на насилие все още да не нарастват като абсолютна стойност в тази кризисна ситуация, хората, които преди това са били подложени на насилие, вероятно ще усетят по-крайни форми на тормоз, казват още от Българския фонд за жените.

Страшното е, че сега тези жени нямат изход и глътка въздух – да отидат на работа, на училище, да се срещнат и да поговорят с приятели, предупреждават от Българския фонд за жените.

За жертвата фактът, че е в капан 24 часа с насилника си, е наистина плашещо – това е постоянен затвор без никакъв изглед за изход. В тази ситуация жертвите дори не намират сили и подходяща ситуация, в която да споделят преживяванията си – първо, насилникът е постоянно около тях, и второ – жертвите вероятно не искат да тревожат близките и приятелките си, които също имат своите тревоги в извънредната ситуация.

Къде могат да потърсят подкрепа жертвите на насилие в момента?

Ако четете това сега и сте жертва на домашно насилие, освен телефон 112, запишете си някъде номера и на Горещата телефонна линия за пострадали от насилие 0800 1 8676, както и телефон 02 981 7686, на които отговарят психолози и експерти от фондация „Анимус“.

„Асоциация Анимус“ работи вече 23 години с жертви на насилие и продължава да го прави и в момента – на нейните телефони можете да поговорите с психолог, както и да получите съвет и насока към друга социална услуга.

В момента Кризисните центрове имат строг режим на прием, но жертвите на домашно насилие могат да потърсят помощ, както за настаняване, така и за консултация. Районните съдилища имат дежурни съдии именно заради Закона за защита от домашно насилие и работят по издаване на незабавни защити в случаи на подадена искова молба. Сроковете по закон също се спазват – издаване на незабавна защита в рамките на 24 часа, и насрочване на първо заседание в рамките на месец.

Въпреки кризисната ситуация и обявеното извънредно положение от Асоциация „Анимус“ продължават да работят и да консултира нуждаещите се по телефон, Скайп, Вайбър и Месинджър, според възможностите на клиентите.

Онлайн консултациите дават шанс на жертвите да осъществят връзка, но дори и те понякога са затруднени поради факта, че жената е затворена вкъщи с човек, който се опитва да контролира живота и комуникациите ѝ с външния свят напълно. Такива жени често не могат не само да се обадят по телефона, но дори и да пишат във Вайбър.

През 2018 г. 24 жени в България бяха убити от своите партньори, а през 2019 г. убитите жени при условията на домашно насилие са 35. 44% от убитите жени стават жертва на настоящ или бивш партньор, в 95% от случаите жените са познавали убиеца си. 62% от жените са били убити в дома си. Всяка трета убита жена е била подложена на системно физическо насилие от страна на убиеца. Всяка 10-а жена е търсила полицейска защита по повод насилие от страна на убиеца.

Държавата, колкото и да е странно, не води статистика и до момента тя се прави единствено от неправителствената организация Български хелзинкски комитет на база криминални сводки от МВР и публикации в медиите. Повече информация по темата можете да получите тук.

В Майко Мила! сме писали много по темата домашно насилие – може би е добра идея да прочетете някои от текстовете сега.

Домашното насилие често е породено от желанието за власт, контрол и доминация, а жертвите остават в този порочен кръг с години, а понякога и цял живот. Повече по темата можете да прочетете в текста „В оковите на травмата“ или защо жертвите на домашно насилие не си тръгват.

Ако сте разпознали себе си като жертва на домашно насилие, имате нужда да споделите с някого или ви трябва помощ, но не знаете откъде и каква, можете да ни пишете на имейл maikomilabg@gmail.com или да ни пратите съобщение във Фейсбук страницата ни – анонимно или с псевдоним, в случай, че искате да скриете името си.

Утре, четвъртък, от 14 часа, в личната си страница във Фейсбук, Йорданка Бекирска от адвокатска кантора „Бекирска и партньори“ – специалист по семейно право и изпълнителен директор на фондация „Български адвокати за правата на човека“, ще проведе онлайн сесия по темата за домашното насилие в условия на пандемия.

Можете да поставяте своите въпроси предварително на страницата или по време на събитието.

Ако още сте на етапа, в който само подозирате, че сте жертва на домашно насилие, препоръчваме веднага да се сдобиете с книгата “Жени под влияние” от Мари-Франс Иригойен, и да я прочетете няколко пъти.

Авторката на “Жени под влияние" е психиатър, психоаналитик, семеен психотерапевт и автор на няколко книги, засягащи проблемите на моралното и физическото насилие в обществото.

В тази книга тя много точно, конкретно и чрез преки примери показва как се заражда насилието вкъщи, в какво се изразява то (невинаги е физическо, може да бъде под формата на икономически и психически тормоз), и колко опасно може да бъде бездействието и страхът от страна на жертвата, както и неглижирането на проблема от страна на близките.

И на финал отново – ако сте жертва на домашно насилие и имате нужда от помощ, звъннете на горещата денонощна линия на „Асоциация “Анимус”:

0800 1 8676

02 981 7686

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross