Жените могат всичко

И тук завийте надясно по булевард "Бийонсе"!

11 август 2018

Над 40 улици в Холандия бяха преименувани с имена на жени с велики постижения в науката, спорта, политиката, шоубизнеса.

Зад акцията стоят 30 смели съучастнички на холандското движение DeBovengrondse, което съвсем мирно иска да промени традицията повечето улици и булеварди (в Холандия, по света и, да, у нас!) да бъдат кръщавани само с имена на велики мъже.

Акцията започва след проучване, което показа, че 88% от улиците са кръстени на мъже. Останалите 12% са женски имена - най-често на богини или съпруги на известни мъже.

"Това е един от многото знаци за неравенството в обществото, който просто подминаваме", казва една от жените, участнички в акцията, пред CNN.

Кампанията, която стартира в 11 града, включва както имената на жени учени, като Ада Лъвлейс (британски математик, известна като първия програмист в света), но и на поп звезди като Бийонсе (заради това, че "е превърнала феминизма и позицията за афро-американците в категоричен обект на работата си").

@DeBovengrondse/Twitter

Новите знаци с женски имена са поставени под вече съществуващите, защото идеята е не е да заместят и отрекат мъжките. Целта е хората да променят нагласата си и общините да бъдат насърчени да обмислят обозначаването на нови улици с женски имена.

"Имената на улиците показват кого нашето общество иска да почете и затова мислим, че е време да променим тези нагласи“, казват активистките от DeBovengrondse. Нека видим как името на една жена би накарало повече хора буквално се чувстват у дома си!"

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross