fbpx
Новини

Дни след поредното убийство на жена: Премиерът оттегля Истанбулската конвенция

7 март 2018

Днес премиерът Бойко Борисов внася предложение за отмяна на решението на правителството за одобряване на Истанбулската конвенция и за изтеглянето от Народното събрание на предложението за ратификацията ѝ, съобщи БНТ.

А днес научаваме от БНР, че тази представена за обсъждане идея идва само дни, след като на 3 март още една жена бе брутално убита. От криминално проявения си партньор, най-вероятно заради скандал.

Поредната жертва в статистиката, която бездушно сочи, че всяка четвърта жена в България е подложена на домашно насилие. Поредното човешко същество, което не доживява края на побоя. Като Виола – която в продължение на час е убивана от партньора си Стефан Станев; като Катя – причакана, удряна, наръгана и оставена да умре на улицата от съпруга си; като Елена – застреляна от упор, отново от съпруга си.

Към този зловещ списък прибавяме десетките случаи на насилвани, бити и дори заливани с киселина жени – майката на пет деца Бела от Велинград, чийто съпруг я причаква, пребива и залива с киселина.

Безумното дирижирано обсъждане, което се разрази около Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие (със съкратеното название Истанбулска конвенция – там е подписана), отмести погледа от ключовия проблем – четвърт от българките – 25% от жените в държавата – милион човешки същества – са жертва на домашно насилие.

А тя е създадена, за да се противопостави на позицията, че социално-конструираната роля на мъжа му дава безусловно право да обижда, унижава, преследва, причаква, бие, души, ръга и всячески изтръгва живота от жената.

За да обособи и криминализира различните форми на насилие срещу жени и момичета.

За да се създадат ефективни мерки за разследване на подадените сигнали.

За да осигури изграждане на убежища и кризисни центрове, в които жертвите може да потърсят помощ.

Но това у нас не е на дневен ред.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross