fbpx
Психично здраве

Дневник на емоциите – ако искаме децата ни да разбират сами себе си

8 февруари 2021

Все повече се говори за емоционална интелигентност и все по-сложно е в настоящата ситуация да мислим колко е важно да отглеждаме емоционално интелигентни деца. Просто защото трябва да мислим за хиляди други непредвидени неща, свързани със здравето ни, образованието на децата и справянето с всичко, което идва на талази, без да пита.

Но емоциите и възможността ни да ги разбираме и да боравим с тях са част от механизмите ни за справяне в най-различни житейски ситуации и колкото по-емоционално интелигентни сме, толкова по-добре – и за нас, и за околните.

Как обаче да научим децата си да говорят за емоциите си и да знаят, че няма "лоша" емоция, че е ок да си ядосан или тъжен, че е нормално някой отсреща да изпитва нещо подобно? Трудна работа е, ако се захванем да го правим като хората, и за нея си има специалисти. За щастие един от тях – психотерапевтът Маргарита Апостолова, разработва изключително ценен ресурс, който може да е в помощ на много родители, педагози, психолози, но най-вече – на децата.

Говорим за изключително сериозния и изчерпателен "Дневник на емоциите", който е част от дейността на Маргарита Апостолова в център Менталика. Ресурсът е разделен на две части, като първата от тях изисква активното участие на възрастен, а във втората детето може да бъде оставено да попълва дневника си на ежедневна база или когато преживява силна емоция.

Първата част въвежда детето в света на емоциите и му помага със знания, които да го превеждат през определени ситуации, научавайки за основните емоции, както и помагайки му да намери своето място в средата – семейство, училище, приятелски кръг. Тя прилича на лексикон, доста приятна за попълване е и изисква отделяне на около час на ден в рамките на 5 дни.

Във втората вече е редно да поканим детето да се изрази. Съветът на Маргарита е това да стане с рисуване, което би могло да помогне на детето да разбере и преодолее емоцията.

Настоящият "Дневник на емоциите" е подходящ за възрастовата група 5 – 12 години и може да бъде свален от този линк. Необходима е само имейл регистрация. Пробвайте, не е страшно. Най-много да разберете нещо повече и за себе си.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross