fbpx
Новини

Деца и родители се борят заедно за стипендия от 3000 лева

11 февруари 2019

В Майко Мила! не един път сме писали за нашите перипетии в училище, какво сме научили там и какви са ни спомените от тези протяжни 12 години…

И, няма да се лъжем, от висотите на днешните времена можем да кажем с ръка на сърцето, че някои предмети са ни били доста по-любими от други, а пък на другите нямаше да е лошо да сме наблегнали повече, но уви… сме имали по-важни неща да правим (не се сещаме какви, но сигурно е било нещо разтърсващо важно).

А има и подробности от обучението, които – ето, публично си признаваме, никога не са ни влизали в употреба. Такава е например валентността на хлора, както и косинуса (на пет кисели млека по три пушени гърди).

Но майтапът настрана – има нещо, което наистина щеше да е хубаво да се преподава в училище за сметка на рязането на свещници от ламарина и това е… финансова грамотност за ученици.

Особено във времената, в които ние сме били ученици (бързосменящи се периоди на хиперинфлация, икономически кризи, купонна система и всякакви други финансови апокалипсиси), това щеше да е едно безценно обучение – но, уви, по това време ни караха да ходим на обучение по Гражданска защита, да носим противогази и да шием покривки.

Сигурни сме, че много от нашите връстници – днешни родители на тийнейджъри, разсъждават по същия начин и много от нас щяха да са далеч по-прокопсали, ако просто в училище учехме как да си правим сметката, вместо да намираме три неизвестни в тръби, пълнещи басейн.

Днешните ученици обаче имат доста по-голям късмет от тези от нашето поколение – първо, живеят в доста по-стабилни финансово времена, в които цената на хляба не се променя драстично от сутринта до вечерта, и второ – имат необятни възможности да се учат на финансова грамотност, стига само да го пожелаят – или по-точно родителите им да го припознаят като нещо смислено.

Да планираш разумно личните си финанси е наистина практично умение, което прави живота доста по-лесен дори и никога да не разработиш частен бизнес, битовите ситуации са достатъчно сложни и предизвикателни за тези, които не умеят да преценяват приходите и разходите си, и са склонни да прекаляват с вторите за сметка на първите. Затова и ранното обучение по финансова грамотност е нещо истински ценно и смислено – и това го знаят най-добре финансовите институции.

А когато някоя от тях направи крачка в посока повишаване на финансовите умения на учениците, това може да се нарече истински стратегически ход.

Затова и сме изключително приятно изненадани от новината, че Банка ДСК стартира проекта „Национална финансиада“образователна инициатива за повишаване на финансовата грамотност на младите хора в България.


От финансовата институция смятат, че развитието на младежите е обвързано с техните познания и с уменията им за разумно планиране на личните финанси - затова и основната цел на Финансиадата е да стимулира тийнейджърите и техните семейства да придобиват нови знания във финансовия сектор.

Ето и малко подробности за инициативата и как да участвате – разбира се, за най-добрите има и награда и тя е истински чудесна – стипендия в размер на 3000 лева за следващата учебна година!

Първото издание на инициативата ще се проведе под формата на състезание между гимназисти на възраст между 16 и 19 години и техните родители. Всеки екип ще се състои от двама души от едно и също семейство, които ще имат възможност да се борят за въпросната стипендия.

Участието става първо чрез регистрация на сайта на Финансиадата, където ще ви очаква и онлайн тест с 20 въпроса.

Тестът е активен до неделя, 24-ти февруари.

За полуфиналите се класират 12-те отбора с максимален брой верни отговори и с най-добро време. На финалите ще вземат участие първите три отбора от полуфиналите.

Участниците ще се състезават един срещу друг в директни елиминации, като отговарят на въпроси, степенувани по трудност и точкуване.

Полуфиналите и финалите на първото издание на „Национална финансиада“ ще се проведат на живо в „Сердика център“ в София, съответно на 9-и и 10-и март, но преди това прочетете пълните условия за участие в инициативата.

И ако в момента четете всичко това, и до вас някъде се мотаят едни деца в посочената възрастова категория, и ако ви сърбят ръцете да се запишете заедно с тях на състезание по финансова грамотност… АМИ ДАВАЙТЕ, ДЕ!! Ние лично намираме идеята на Финансиадата за абсолютно отговорна и разумна, а перспективата да спечелиш 3000 лева под формата на стипендия – МНОГО блазнеща.

Затова най-чистосърдечно ви призоваваме да прехвърлите това предизвикателство към децата си, а вие да им бъдете партньор в състезанието. Така хем вие ще се забавлявате и вероятно ще научите нещо, а и децата ще придобият нови знания. За стипендията вече казахме – по-яка награда от това, здраве му кажи.

Стискаме ви палци! И да се похвалите, ако спечелите!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross