fbpx
И аз съм човек

Децата се развиват еднакво - и в семейства само с майка, и в такива с майка и баща

2 ноември 2017

Чували сме твърдения, че животът в семейство, оглавявано от самотна майка, е по-стресиращ за детето, както и че това може да повлияе негативно върху поведението му, но едно ново изследване доказва точно обратното.

В ново проучване се прави сравнение как израстват децата на самотни майки и как растат деца, отглеждани в традиционно семейство, с двама хетеросексуални родители. И въпреки многото ужасни стереотипи, които заклеймват тези майки, о - чудо, откритието е, че... няма разлика по отношение на децата.

Според резултатите от проучването, публикувани от Европейската общност за репродуктивно здраве и ембриология, децата на самотни майки е също толкова вероятно да имат трудности на по-късен етап в живота, колкото имат и децата, отгледани от майка и баща, особено „по отношение на взаимоотношенията родител-дете или развитие на детето.“

Изследователи от Университета в Амстердам са включили в изследването 69 майки, които отглеждат децата си сами (по техен избор), и които съзнателно са решили да имат дете, и са ги съпоставили с други 59 майки, които са част от хетеросексуално семейство, съставено от двама души, с дете на възраст между 18 месеца и 6 години.

Учените са анализирали отговорите на майките на редица въпроси, с акцент върху три области: отношения родител-дете, социалната среда на майката и доброто физическо и емоционално състояние на детето.

Резултатите показват още, че жените, които обмислят да имат деца самостоятелно и чрез алтернативни репродуктивни методи, в това число и осиновяване, е добре да създадат или намерят своята „силна социална среда“, включително братя, сестри, родители, приятели, учители, семейни лекари и съседи.

Разбира се, има разлика между самотните майки в това проучване (взели съзнателно решението да отгледат детето си сами) и тези, които не са целяли да бъдат сами - например, преживели са тежък развод или са имали конфликт във връзката си с бащата на детето.

Изследователите заключават, че влошените отношения между детето и родителя биха имали по-негативно влияние върху развитието на детето от липсата на баща.

Например, когато самотният родител е сам не по негов избор, стресът от ситуацията, в това число финансовата тежест и по-ниските приходи в домакинството, може да окажат негативно влияние върху поведението на детето.

Има, обаче и немалко положителни аспекти на отглеждането на дете сами – те създават по-силни връзки и по-бързо се научават да помагат с домашните задължения и да споделят отговорности.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross