fbpx
Новини

Децата са ключов фактор за разпространението на коронавируса според най-голямото проучване досега

27 октомври 2020

Проучване, проведено в Индия, върху повече от половин милион души, които са били изложени на новия коронавирус SARS-CoV-2, посочва, че разпространението на вируса е движено от малък процент заразени хора.

Сред другите открития е фактът, че децата и младите хора се оказват в много по-голяма степен потенциално значими за пренасянето на вируса – особено вътре в семейството – отколкото посочваха предишни проучвания.

Учените от Института по околна среда в Принстън (ИОСП), от Университета Джонс Хопкинс и от Университата на Калифорния - Бъркли, са работи заедно с държавните здравни власти в югоизточна Индия, за да проследят пътя на инфекцията и смъртността при 575 071 души, които са били изложени на 84 965 доказано заразени с COVID-19 човека, посочва уебсайтът на Принстън

Това е най-голямото изследване на контактни лица, правено някога в света за каквото и да е заболяване. 

Водещият учен Раманан Лаксминарян, старши научен изследовател в ИОСП, заявява, че това изследване е първото голямо проучване, което открива до каква голяма степен SARS-CoV-2 зависи от “суперразпространителите” - малък процент от заразеното население, което предава вируса на повече хора.

Учените открили, че 71% от заболелите хора не са заразили никой от контактните си лица, докато едни едва 8% са отговорни за 60% от новите случаи на болестта.

“Проучването ни представлява най-голямата емпирична демонстрация на суперразпространението, с което сме запознати при всяко инфекциозно заболяване”, казва Лаксминарян. “Моментите на свръхразпространение всъщност са правилото, а не изключението, когато говорим за COVID-19, както в Индия, така вероятно и навсякъде, където я има болестта.”

Откритията предлагат разширен поглед над разпространението и смъртността от COVID-19 в страни като Индия, които отчитат над 96 000 смъртни случая. 

Учените открили, че в Индия смъртта настъпвала средно на 6 ден от хоспитализация. За сравнение в САЩ тежките хоспитализирани случаи си отивали на 13 ден. 

Освен това смъртните случаи в Индия са концентрирани във възрастта 50-64, която е малко по-млада от обявената за рискова група в САЩ 60+.

Сред другите открития е и това, че ограничаването на движението в страната в голям мащаб е намалило значително предаването на коронавируса.

Доказателства са събрани и за това какъв е шансът човек с коронавирус, без оглед на възрастта му, да предаде болестта: 2,6% в общността си и 9% в домакинството. 

Учените открили още и че децата и младежите, които са една трета от COVID-19 случаите, са ключов фактор за разпространението на вируса в изследваното население.

“Децата са много ефективни разпространители на вируса в тази среда и това е нещо, което не беше категорично посочено в предишни изследвания”, казва Лаксминарян. 

“Открихме, че случаите на заболяването и смъртните случаи са много по-концентрирани в младите хора, отколкото очаквахме, базирано на наблюденията от по-развитите икономически страни.”

Изследването е установило, че има голяма вероятност децата и младежите да се заразят с коронавирус от някой на тяхната възраст. Възможността за заразяване скача от 4,7% при нискорискови контакти до 10,7% при високорискови контакти.


Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross