fbpx
Новини

Децата по график в училище, на обществени закрити места само с маски

27 януари 2021

Три нови заповеди на министъра на здравеопазването бяха издадени вчера, за да се въведат актуализации във връзка с епидемичната обстановка, като временните мерки ще важат от 1 февруари до 30 април.

От 4 февруари се допускат присъствени учебни занятия за децата от 5-и до 12 клас по график.

- от 4 до 17 февруари в училище влизат учениците от 7, 8 и 12 клас;
- от 18 февруари до 2 март – присъствено се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас;
- от 4 март до 17 март  – учениците в 6, 9 и 12 клас.

От следващия месец можем да ходим на кино и на танци, например, (в заповедта: "разрешава се участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство") при 30% капацитет на помещенията и спазване на дистанция.

И фитнесите отварят с 50% от капацитета на помещенията.

От 1 март при капацитет до 50% се допускат посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на нощните заведения.

От февруари отварят и моловете – в тях ще бъдат допускани деца само с придружител.

Считано от 29 януари до 30 април се въвежда изискването пристигащите у нас да предоставят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест. Без такъв документ се предвижда 10-дневна карантина.

Изключение от изискването за отрицателен резултат от PCR-тест се допуска за водачите на автобуси, извършващи международен превоз, водачите на товарни автомобили, извършващи или приключващи международен превоз, екипажите на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.

От 1 февруари в закрити обществени места е задължително носенето на защитни маски за еднократна или многократна употреба. Същото изискване важи и за откритите обществени пространства, когато струпването на хора не може да бъде избегнато. Това означава, че отпада възможността вместо маска да се използват шлемове или други средства, покриващи носа и устата.

Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за изказващите се по време на семинари, пресконференции и т.н.

С пълните текстове на заповедите, можете да се запознаете на страницата на Министерство на здравеопазването.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross