fbpx
Новини

Децата порастват еднакво щастливи – със или без работеща майка

24 януари 2020

Можем да си спестим някои коментари към работещите жени (като например тези тук), защото те и без друго си задават хиляди въпроси, свързани с работата и отглеждането на детето.

Един от първите, който изскача в главите на много бременни жени, е дали да се върнат по-бързо на работа след появата на детето, или да излязат в отпуск по майчинство за по-дълъг период от време и да го гледат вкъщи, пише Inc.com.

Няма еднозначен отговор.

Щом приключи майчинството ви, бихте ли се върнали на работа веднага?

Дори и да сте сред най-добрите в работата си, може и да помислите за по-дълга пауза. Трябва да се обърне внимание на много неща, но финансовата част и кариерата не са единствените – има я и вината, която изпитваме като майки. Дали това, че не сме през цялото време до децата си в годините, в които най-интензивно растат, ще им се отрази като възрастни?

От Харвард ни уверяват, че може да спрем да се тревожим за това и да започнем да се тревожим за нещо друго.

В специално изследване учените са сравнили деца на работещи майки и деца на майки, които са останали вкъщи, за да ги гледат. И се оказало, че в крайна сметка евентуалното бъдещо щастие на децата ни изобщо не зависи от това дали работим, или не.

"Хората все още мислят, че работата на майката вреди на децата", казва професорът от Harvard Business School Катлийн Макгин, която е водещ на проучването. "Нашето откритие, че работата на майката не засяга щастието на децата като възрастни, е изключително важно."

Тези последни данни са част от по-голямо изследване, което води Макгин, за това как работата на майките засяга децата им. Макгин и екипът ѝ сравнили две международни проучвания, проведени през 10 години. 100 000 мъже и жени от 29 държави участвали в тях и отговаряли на въпроси, свързани с работещите майки и техните пораснали деца.

През 2015-а учените отчели първите данни, които показали, че дъщерите на работещите майки изкарвали повече пари, щом пораснат. По-точно 1880 долара повече годишно, отколкото дъщерите на майките, избрали да се грижат за децата си вкъщи на пълен работен ден.

Върху синовете на работещите жени също имало позитивно влияние. Те имали повече виждания, свързани с равноправието на половете, женели се за партньори, които също работят, и прекарвали близо час повече седмично в грижа за семейството си.

В изследването и синовете, и дъщерите били разпитани за цялостната си удовлетвореност от живота. Всички отбелязали еднакво ниво на щастие, без оглед на това дали са деца на работеща майка, или не. И въпреки това все още се смята, че жената наранява децата си, тръгвайки на работа. Макгин се надява тези открития малко по малко да смекчат чувството за вина. "Надявам се, че постепенното осъзнаване, че децата ни не страдат, ще премахне вината."

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross