fbpx
Новини

Децата ни пият вода от пластмасови чаши за 20 млн. лв.

14 септември 2018

През последните години темата за екологията, за рециклирането и разделното събиране на отпадъци присъства все повече в програмата и на най-малките деца, а използването на опаковки за многократна употреба става все по-модерно (изгодно и щадящо природата). Докато се опитват да запомнят, че розовият контейнер е за пластмаса, а кафявият за стъкло обаче (умишлено слагаме случайни цветове, за да не излезе, че нощем караме боклукчийски камион в помощ на някоя от организациите за оползотворяване на отпадъци), хлапетата продължават да пият вода от пластмасови чаши за милиони.

За период от 3 години използваните чаши за еднократна употреба в детските градини са стрували 20 милиона лева. Това обявиха тази седмица от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) във Варна, който от няколко месеца провежда кампанията „Аз избирам чаша за многократна употреба”. След старта на инициативата, 8 детски заведения в страната вече са въвели чаши от инокс, вместо пластмасови, съобщиха още от ОЦОСУР.

Не е ясно обаче как са събрани тези данни и кой е платил тези 20 милиона лева, тъй като, както много от нас знаят от личен опит, често срещана практика е родителите или сами да носят пластмасови чаши периодично в детските градини, или за тях да се събират пари.

Очаква се съобщените данни за генерирането на пластмасови отпадъци у нас да бъдат обсъдени по време на среща в Министерството на здравеопазването, в която ще участват представители на ОЦОСУР, „Грийнпийс България” и Сдружение „За Земята”. Освен проблема и възможностите за решение (чаши от неръждаема стомана), кампанията ще представи и модела за използването им в детските заведения, съобщи Сабина Максимова, координатор на инициативата. На чашите, които се продават в рамките на кампанията, има различни картинки, така че всяка от тях да бъде разпознаваема и употребявана само от едно дете. Печалбата от продажбата на чашите се влага в разяснителна кампания за превенция употребата на пластмаса, проучвания и юридически анализ на нормативната уредба по темата.

По думите на Максимова няма детски градини в Европа и САЩ, в които се употребяват прибори за еднократна употреба. В същото време у нас инспектори от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) издават устни заповеди на директори на детски градини за използването на чаши за еднократна употреба, казва още тя и допълва, че това е неправомерно и поражда страх.

Ползването на иноксови чаши в детските градини ще даде едно рамо на опазването на околната среда, а освен това ще предпази здравето на децата и ще изгради у тях еко навици, бе посланието на ОЦОСУР още през май тази година.

По темата обаче има и друга гледна точка – доста родители се притесняват, че с иноксовите чаши е възможно да падне нивото на хигиената в градините, защото няма да има кой да мие съдовете след всяко пиене.

На това притеснение от ОЦОСУР отговориха пред БНТ2-Варна, че в детските градини има стерилизатори, така че чашите след употреба могат да се стерилизират.

Питаме ви - съгласни ли сте, че употребата на пластмасови чаши в детските градини трябва да спре и какъв е най-удачният (финансов и логистичен) начин те да бъдат заменени с такива за многократна употреба. Споделяйте мнения, добри примери, а също и - тия нашите деца откога пият вода за милиони, след всички милиони, които похарчихме за сок?!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross