fbpx
Ние и детето

Детският гняв - заради ревност от смартфона?

12 август 2018

Кризите и тръшкането на децата са неизчерпаема тема, за която си говорихме много обстойно в Емоционалната интелигентност – трудно постижима, но жизненоважна. 

В текста Децата са най-буйни покрай своите майки – от любов! пък отговорихме на въпроса защо хлапетата са най-непослушни и свадливи, когато са покрай нас, а в яслата, детската, с баба си или леля си са истински ангелчета.

За да продължим да дълбаем в причините за избухливия нрав на децата и да намерим решение, днес хвърляме поглед на връзката между т.нар. "техноференция" (вижте по-долу значението) и детското тръшкане.

Привързаността на родителите към смартфоните може би вреди на малките деца много повече, отколкото предполагаме, показва ново проучване, публикувано в Child Development. Според него някои поведенчески проблеми при децата – свръхчувствителност, избухлив характер, хиперактивност и хленчене – са свързани с навика на родителите да забиват онзи "не съм тук" поглед в мобилните си устройства, дори когато са на разходка, вечеря или почивка с децата си.

Преди да хвърлите своя iPhone или Android (и голяма част от професионалния си и светски живот) в морето обаче, е важно да отбележим, че резултатите не са напълно окончателни.

"В изследването взехме под внимание различни фактори, сред които родителския стрес, депресията, качеството на връзката на детето с двамата родители, взаимодействието на детето с екрана на мобилното устройство", казва Брандън Макданиъл, изследовател на семейството в държавния университет в Илинойс и един от авторите на проучването.

Още преди няколко години редица изследвания установиха, че мобилните устройства разкъсват свободното ни време, разговорите, храненето и други всекидневни дейности. Учените нарекоха тези прекъсвания "техноференция".

Сега работата на Макданиъл и колегите му е принос към нарастващия брой данни, че прекомерната употреба на цифрови технологии може да повлияе на взаимоотношенията родител-дете.

Предварителни проучвания на екипа показват, че децата са по-склонни да проявяват бурно поведение, изискващо внимание, когато родителите им са прекалено заети да консумират информация от мобилните си устройства. Тези данни са кръстосани с проучване върху животни от 2016 г., което установява, че разсеяните плъхове трайно нарушават способността на своите малки да изпитват удоволствие.

В най-скорошното си проучване Макданиъл и екипът му питат 170 семейства с двама родители и деца на средна възраст 3 години колко често използват смартфони, таблети и други технологии и колко често заради тях прекъсват времето, което прекарват с децата, проверявайки мейли и чатове по време на хранене или семейна игра.

Повече от половината родители казват, че правят това три или повече пъти на ден. Само 11% казват, че не се забиват в смартфона докато са с децата си.

Когато изследователите измерват стреса при родителите, депресивните симптоми, доходите, образованието им и още куп фактори, които се отразяват на поведението на детето, те все още забелязват силна връзка между т.нар. "техноференция" и гнева и избухливостта на децата.

Интересното е, че тази зависимост се наблюдава повече в отношенията майка-дете, като самите майки съобщават, че техният навик да използват технологии се оказва по-проблематичен от този на бащите.

Необходими са още проучвания, за да се потвърди достоверността на данните, споделя Макданиел пред Fatherly.

"Това изследване обаче ме вдъхнови да деактивирам смартфона си, когато прекарвам време с децата, или да го държа далеч от мен, когато правим нещо заедно вкъщи. Така те знаят, че имат цялото ми внимание."

Снимка: giftpundits.com

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross