fbpx
Животът с деца

Детска площадка "направи си сам"

19 април 2017

 

Всички майки (че и бащи) знаем колко е гадно усещането да се озовеш на детска площадка, която е толкова изстрадала и олющена, а съоръженията – счупени и опасни, че от нея лъха само на нещастие, вместо на веселба и детска глъч.

И понеже Майко Мила! вярва, че трябва сами да работим, за да станат нещата около нас такива, каквито ги искаме, ние подкрепихме кампанията „Презареди детската площадка!“, подета от Гражданската инициатива за безопасни детски площадки.

Инициативата засега е само в София, а ако вие искате да освежите местата за игра на вашите деца, в рамките на кампанията може да получите съдействие от общинската администрация, както и няколко кутии с боя и материали за работа. Остава само да запретнете ръкави и да направите от тази ми ти градинка нещо читаво и красиво, което вашите деца и вие да посещавате с удоволствие!

За участие в кампанията, гражданите (демек вие) трябват да заснемете и да “номинирате” своята площадка на платформата АзКметът - мобилно приложение за докладване на градски нередности, комуникация и съвместно управление между гражданите и общините. Ако съберете подкрепата на повече от 30 съмишленици под своето предложение, ще бъде организирана доброволческа акция.

Повече за правилата на кампанията може да прочетете във Фейсбук страницата на Гражданската инициатива за безопасни детски площадки.

Първата акция пък е на 22 април в кв. Стрелбище, гр. София, и в нея може да се включат всички желаещи.

Срокът за номиниране на детски площадки за обновяване е от 17 април до 15 юни 2017 г., а доброволческите акции по обновяване на площадките ще се провеждат от 22 април до 30 октомври 2017 г.

При опасни уреди или други проблеми, или ако някой има други предложения относно площадките, можете да изпратите сигнал чрез АзКметът, а организаторите на кампанията ще се свържат с Контактния център на Столична община и ще го проследят.

Гражданската инициатива за безопасни детски площадки е създадена през юли 2016 г. и включва над 700 граждани. Тя обединява родители, които вярват, че безопасността на детските площадки е обща гриежа на държавата, общинските власти и гражданите. Групата се стреми да подобри диалога с общинските и държавни власти по осигуряването на безопасни детски площадки.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross