fbpx
Новини

Морбили вече и у нас

13 февруари 2019

Два случая на пациенти с морбили наблюдават лекарите в София. Това каза за bTV завеждащият Детската инфекциозна болница д-р Атанас Мангъров.

Единият случай е на 37-годипна жена. За него съобщи по-рано през деня директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания д-р Тодор Кантарджиев каза в ефира на БНТ.

Вторият случай е на дете на 3-години от Добринище. Неговите резултати все още не са готови, но според лекарите всички признаци за морбили са налице, предава bTV.

Относно 37-годишната пациентка Кантарджиев каза, че тя се е лекувала в частна болница, но след това е била изпратена в Инфекциозна болница.

"Рискова е възрастовата група от 25-40 г. с изпуснати имунизации", уточни Кантарджиев. По думите му случаите на морбили в цяла Европа и на Балканите са се увеличили десетки пъти заради липсата на ваксинации и сезонните работници от страни като Украйна. Там случаите са 36 хиляди.

Броят на заразените в съседните страни също нараства - в Сърбия са 5.5 хиляди. В Румъния броят намалява - миналата година са били 10 хиляди, сега са 1500. 2500 са болните миналата година в Гърция. Три са починалите деца от морбили в Македония, където е обявена епидемия.

"В България нивото на ваксинации остава високо, така че засега страната ни успява да избегне тази тенденция, но не е препоръчително да се пътува с деца под имунизационната възраст от 13 месеца в рисковите от морбили страни, а хората, които не са карали болестта и са били в чужбина, да избягват контакт с деца в първите няколко дни след завръщане", посъветва д-р Кантарджиев.

Според него държавата трябва да предприеме строги мерки срещу фалшиви или липсващи ваксини.

Ваксинацията срещу морбили обичайно се прави на 13-ия месец след раждането с реимунизация на 12-годишна възраст.

Миналата седмица държавният здравен инспектор, д-р Ангел Кунчев каза в предаването „Денят на живо“ на канал 3, че под 1% от родителите у нас официално са заявили, че не желаят да ваксинират децата си. Те са подписали декларация и са я дали на личния си лекар. Въпреки ниския процент, тенденцията е тревожна, каза той.

Официално отказалите се от ваксини родители не са много, но има такива, които не заявяват открито, не подписват никакви документи, но по някакви техни пътища, къде с натиск, къде по друг начин, се договарят с лекарите. И те записват като направени неизвършени имунизации, каза д-р Кунчев. „Ако ме питате мен, това си е престъпление от всяка гледна точка – от юридическа, от човешка и от медицинска“, бе категоричен той.

Наскоро Световната здравна организация излезе с данни, че броят на починалите от морбили в Европа се е увеличил през миналата година - 72-ма за 2018 г. при 42-ма през 2017 г.

По темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross