fbpx
И аз съм човек

Двама на всеки петима българи са се срещали с някакъв психичен проблем

9 октомври 2020

Kогато вали, те болят капачките на коленете, a при тежка криза, каквато със сигурност е пандемията, се обаждат някои стари (или пък нови!) душевни “болежки”, които в друга ситуация надали биха дали глас.

Изолацията и преобръщането на начина ни на живот сякаш създадоха възможност да се заговори повече и по-сериозно за понятия като тревожност и стрес.

Затова именно в този контекст е много интересно проучването на платформата за психично здраве КОЖА, което излиза в навечерието на Деня на психичното здраве – 10 октомври.

Това е национално представително за населението на страната на възраст 18+ години изследване, проведено от Gallup, като 1% от извадката отговаря приблизително на 55 хил. души.

Сред основните изводи от проучването са, че поне двама на всеки петима са се срещали с депресия, хранителни разстройства и други психични проблеми. 

Повечето от участниците са толерантни към живеещите с психични проблеми, но в същото време почти половината от запитаните отговарят, че обществото отбягва хората с подобни състояния.

Как стоят нещата с детското психично здраве?

45% биха завели детето си при логопед, психолог или психиатър, ако преценят, че има забавяне в развитието. 

12% пък казват, че биха се консултирали с други родители и ако и техните деца имат подобни проблеми, биха спрели да се притесняват. 

Още 18% пък смятат, че детето им най-вероятно ще надрасне тези проблеми, което означава, че едни общо 30% предпочитат да пропуснат специализираната помощ, дори и да подозират, че такава се налага.

На този фон не е изненадващо, че 65% от всички запитани хора не са запознати с инструментите за оценка на детското развитие, като такъв отговор дават и 57% от респондентите с деца до 18 години. 

Според 21% психологическите тестове за оценка на детското развитие няма как да помогнат, защото всяко дете е различно. Това са отговорите на участници в изследването с деца до 18 години. 39% изобщо не са започнати с тях.

Някои други основни изводи 

Според 37% от запитаните зависимостите са предимно в резултат от липсваща воля, а за 12-13% посещението на психолог/ психиатър е по-скоро каприз. 

65% приемат, че при психичен или емоционален проблем е най-добре да се потърси помощ от специалист. Звучи добре на първо четене, но в подобни отговори се разчита голяма доза декларативност, както тълкуват изследването от Gallup.

21% пък предпочитат да намират опора в близки и приятели. 

Като основен извод се налага и този, че отношението към психичното здраве до голяма степен зависи от социалния статус: колкото по-добър е стандартът на живот, толкова по-внимателни са хората към психическото си състояние.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross