fbpx
Жените могат всичко

Да спасяваш момичетата от брака - битката на Ребека за човешки права в Танзания

15 декември 2018

Едва на 31 години, Ребека Гаюми има сериозен опит и постижения, свързани с правата на човека. Тя успешно оспори правната система на страната си, като през 2016 г. се пребори за решението законната възраст, на която момичета сключват брак в Танзания, да стане от 14 на 18 години. Стартира фондация, която се бори за повече образование сред момичетата. Спечели наградата на УНИЦЕФ Global Goal Award и бе обявена за „Жена на годината" за 2016 от New Africa Magazine.

Сега тя ще получи наградата за правата на човека 2018 г., връчвана от ООН.

"Бях шокирана, когато разбрах. Никога не съм смятала, че мога да бъда номинирана за такава престижна награда", казва Ребека пред CNN.

Още като дете Гаюми започва да вижда несправедливостта, която я заобикаля. Тя е едва на 13 години, когато някои от нейните съученички са принудени да напуснат училище, защото вече са бременни или омъжени. Доброволствайки в младежка организация на 20-годишна възраст, тя започна да осъзнава, че това е национален проблем, а не само нещо, което се случва в родния ѝ град Додома.

"Не ми даваше мира това, че момчетата се женят на 18, а момичетата – на 14", казва тя. Докато e в университета, тя изучава Закона за брака от 1971 г. и решава да се изправи срещу него.

През 2016 г., с няколко години опит като адвокат зад гърба си, Ребека и колегите ѝ инициират петиция срещу брачния закон и съставят доклади, за да докажат защо сключването на брак в детска възраст трябва да бъде спряно.

Според националното демографско и здравно проучване на страната от 2015/16 г. две от всеки пет момичета се омъжват преди 18-годишния си рожден ден, което поставя Танзания на едно от първите места по отношение на детските бракове.

Много хора ни обвиниха, че рушим устоите и ни казваха, че и други като нас вече са се пробвали и са се провалили. Но когато започнахме да постигаме някакви резултати в съда, достатъчно организации се върнаха с готовност да работят заедно с нас.

Така през 2016 г. на 29-годишна възраст Ребека и съмишлениците ѝ побеждават. Върховният съд на Танзания решава, че раздели 13 и 17 от брачния закон са противоконституционни и възрастта, на която момичетата могат да сключат законен брак, се повишава на 18 години.

"Това беше наистина щастлив ден за мен, защото бях помогнала на толкова много момичета“, споделя тя. "Чувствах се длъжна да го направя, защото повечето от тях нямаха достатъчно информация, за да знаят как да се изправят срещу това, което им се случва."

Докато страната празнува успеха ѝ обаче, някои традиционалисти не са доволни и я атакуват с обвинения, че „насърчава западната култура". Правителството дори обжалва решението на съда миналата година, като един от аргументите им е, че бракът в по-ранна възраст може да защити момичетата, които са забременели преди да сключат такъв…

Въпреки това предизвикателството, Ребека остава непоколебима.

„Действията на правителството не изпращат добро послание за способността на нашата страна да защитава правата на момичетата. Не знам що за победа ще бъде да спечелиш дело, което узаконява сключването на брак на 14-годишната възраст. Кой може да се гордее с това?"

Ребека с млади булки в Танзания

Дори ако извоюваният от нея закон обаче остане, тя казва, че все още има много работа. "Трябва да се уверим, че законът се прилага наистина, да научим момичетата от цялата страна да се застъпват за правата си“, казва Ребека, която пътува из Танзания, за да запознае момичетата с новия закон.

Нейният досегашен успех е доказателство за силата на образованието, добавя още тя. "Фактът, че съм тук днес и правя това, което правя, се дължи на образованието ми. Моето семейство не беше заможно, но жертва много, за да ми осигури образование. Представете си, ако всички момичета са в състояние да получат образование и да изследват живота без ограничения, без момчетата да им казват "ти си момиче, можеш да стигнеш само дотук". Всичките тези гласове могат да бъдат оспорени."

Спечелването на наградата за правата на човека 2018 поставя Ребека Гаюми на международната сцена заедно с други активисти като Малала Юсуфзай, Надя Мурад, Денис Муквеге и Нелсън Мандела и това не е нещо, което тя приема леконравно.

"Това не е само личен успех, а успех за страната ми, успех за всички активисти, които се борят за правата на момичетата и жените".

На въпроса какво е нейното послание към други млади момичета, отговорът ѝ е прост: „Бъдете смели и се борете за вашата истина!“


Още:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross