fbpx
И аз съм човек

Да си пълноценна майка означава преди всичко да си здрава

30 май 2018

Ние сме Красимира и Елисавета от Майко Мила! и сме ужасно горди да ви представим нашата съвместна кампания с Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ), която от една мъничка идея прерасна в мащабна, национална инициатива.

Но нека не избързваме, а ви разкажем малко повече за идеята и нейната реализация.

Преди година ние създадохме Фондация "Майко Мила" в помощ на майките на деца с увреждания. Голямата ни цел е да създадем среда, в която майките на деца с увреждания да могат да работят, да се грижат за себе си и децата си и да се превърнат в пълноценни граждани на България. Такива, каквито в момента, уви, не са.

Сегашната социална система не предлага възможности за реализация на родители, грижещи се за деца и възрастни с увреждания. Предлага само социални помощи, които добавят още безсилие и зависимост към нелеката задача на майките.

Но за да бъде реализирана тази нелека задача, най-важното е майките да са здрави. Защото на техните рамене пада отговорността и задачата да работят, да са силни и едновременно с това да бдят неотклонно над децата си. Понякога тази задача става истински трудна, защото в част от семействата, щом се роди дете с увреждане, бащата напуска, оставяйки всички грижи на майката.

Затова и срещата ни с Ивета Кунова - председател на Българска асоциация на застрахователните брокери, се оказа от огромно значение. Заедно с нея създадохме идеята за безплатни профилактични прегледи на майките на деца с увреждания из цялата страна.

Защо прегледи?

Защото всяка майка забравя себе си покрай децата, а здравето ѝ е от огромно, понякога дори животоспасяващо значение. Защото профилактиката е най-сигурният начин за решаване на здравословни проблеми и защото посланието ни е към всички родители в България да се преглеждат редовно, за да могат да решават малки, а не големи проблеми.

Как безплатни?

Прегледите, разбира се, не са безплатни, но са напълно безплатни за майките. Стойността на прегледите беше изцяло покрита от Българската асоциация на застрахователните брокери, за което ние сме безкрайно благодарни.

И така, един ден ние, от Фондация "Майко Мила", Българската асоциация на застрахователните брокери и шестте най-големи застрахователни дружества седнахме на една маса, за да приведем плана си в действие.

Никога не сме вярвали, че нашата мъничка, обща идея ще стигне толкова далеч и искаме да благодарим лично на госпожа Ивета Кунова за всички усилия, които положи това да се случи.

Това е първата кампания, в която шестте най-големи застрахователни дружества сядат на една маса, обединени от обща цел.

Тук е моментът да благодарим и на всички застрахователни дружества, взели участие в кампанията и предоставили свои контакти, на всички медицински заведения, които се включиха в кампанията и предоставиха координатор, разбиране и професионална грижа.

Защото кампанията ни се оказа истински трудна и сложна - далеч по-сложна, отколкото сме мислили някога. Ние, все пак, сме Красимира и Елисавета и през ум не ни минаваше колко договори, колко печати, колко документация и имейли ще разменим преди всичко това да стане факт.

Но ето ни - накрая на кампанията сме, остава ни само един месец, а в нея дотук се включиха над десет лечебни заведения в цялата страна - Бургас, Варна, Видин, Враца, Горна Оряховица, Добрич, Карлово, Нова Загора, Пазарджик, Панагюрище, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Севлиево, Силистра, Сливен, София, Нова Загора, Стара Загора, Харманли, Шумен и Ямбол.

Шест застрахователни дружества, които дадоха много от себе си, за да може всичко това да се случи, и, разбира се, Българската асоциация на застрахователните брокери, която положи изключителни усилия, за да реализира мечтата ни - първата кампания за профилактични прегледи на майки на деца с увреждания.

И най-вече - най-важното - над сто майки, които ще преминат подробни, обстойни и цялостни профилактични прегледи в цялата страна.

Представяме ви част от прекрасната обратна връзка, която получихме:

Виктория Горина:

"Днес минах прегледа. Благодаря много. Стана бързо. Всички бяха много любезни. Вече знам на какво да обърна внимание."

Божана:

"Привет! Ето и мнението ми, за МДЦ Дженерали Закрила, гр. София: нямаше опашки, спокойна обстановка, чисти кабинети. Направено ЕКГ, измерено кръвно налягане, преслушване на бял дроб. Кратък разговор с интернист д-р Влахова за оплаквания или фамилна обремененост в семейството ми. Дадени са ми здравни съвети относно оплакванията ми. Следващата седмица ще се възползвам от ехография на млечни жлези и цитонамазка. Любезни засега във всяко едно отношение. Направихте ми голямо добро! Бъдете благословени! Поздрави!"

Маргарита:

"Здравейте, благодаря,за предоставената възможност. Днес направих прегледите в гр. Русе,много добра организация, любезни лекари и мед.сестри. Поздрави!"

Силвия:

"Здравейте, минах на преглед на 10.04. Изключително съм Ви благодарна за предоставената възможност. Чакам да ми се обадят за резултата от цитонамазката. Лекарите бяха изключително внимателни. Организацията на прегледите беше добра. Часовете за прегледите се спазваха. Изпратиха ме допълнително на ендокринолог и невролог. За съжаление ендокринологът откри проблеми с щитовидната жлеза, за които не съм подозирала. Трябва да направя изследвания, за да предприема лечение.
Благодаря Ви за всичко! Желая Ви хубав и усмихнат ден!"

Остава още месец, но не се съмняваме, че ще имаме още много положителни отзиви и се надяваме това да насърчи майките и бащите на всички деца в България да преминат профилактичен преглед.

Ще се радваме да отчетем резултатите в края на юни и заедно с Българската асоциация на застрахователните брокери да отпразнуваме съвместните ни усилия да се погрижим за майките на деца с увреждания.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross