fbpx
И аз съм човек

Да си замълча ли?

8 май 2018

Сигурно на всяка от нас се е случвало да хейти майките, както обсъдихме в текста Майки срещу майки. Може би сме поглеждали някоя майка, която си кърми бебето в парка, и сме си мислили: „Госпожо, толкова ли е трудно да се покриете!?“ и сме се чудили как така не я е срам да си „показва срамотиите“ на обществено място. Сигурно сме виждали разбеснели се хлапета, които търчат като хипопотами в ресторанта, в който се опитваме да вечеряме на тишина и спокойствие, и сме цъкали с език в посока на майките им, които не могат да ги усмирят. Възможно е много неодобрително да сме се възмущавали как така някоя майка си дава детето на ясла, още преди да е навършило година и половина – тя акъл има ли, там какви ли не микроби виреят. Или сме злорадствали как някоя бременна е качила два пъти повече тегло от препоръчителното, очевидно защото са плюскали като свине, което може да се очаква после и от децата им (които също ще бъдат хранени с джънк и захарни изделия), а пък да не споменаваме майките по анцуг, които е ясно, че просто ги мързи да се приведат във вид.

И после един ден имаме свое дете и ставаме майка. 

Всъщност се оказва много лесно да съдиш другите, когато ти самата нямаш дете или деца. Не е толкова лесно да хейтиш другите майки, когато ти самата си изтощена до максимум и едва се движиш. Днес може би сте майка с две деца, която е качила около 20 килограма при втората бременност и не може да ги свали; която успокоява децата си с близалка; която може би е обута в анцуг, докато чете това. И сега може би осъзнавате колко сте била жестока към майките, които, също като вас, са се опитвали да дадат най-доброто от себе си.

Не бъдете жестока към себе си. Не се съдете за начина, по който сте се държала, когато не сте знаела какво е от другата страна. Може би не сте предполагала колко предизвикателства и трудности има в ежедневието на една майка, колко трудно се озаптява малко дете, че е почти невъзможно да контролирате промените на тялото ви по време на бременност и колко трудно може да е понякога да кърмиш бебето си, да не говорим колко трудно е това на обществено място. Просто не сте знаела.

Но тези, които наистина заслужават фигуративен шамар, заради хейта си към другите майки, са... именно майките.

Вижте какво, мили майки. Никоя от нас (и от вас!) не прави всичко перфектно и не е съвършената майка, а ако си въобразявате, че е така, сте в страхотна заблуда. Няма такова нещо, като „перфектна майка“. Всяка от нас има дни, в които единственото, което иска, е да докара някак си до вечерта и да си легне. На всяка се е случвало детето да не иска да сложи и едничка хапка от здравословната храна, която сме се утрепали да готвим специално заради него. И на всяка от нас (на всеки родител, всъщност) се е случвало за секунда да изпусне детето от поглед и то да е на крачка от изключително трагичен инцидент. Напълно е възможно всичките ви кусури, като майка, да са очевидни. А може и да са дълбоко скрити зад затворените врати на дома ви. Но едно е сигурно – има ги.

Тогава откъде-накъде държите да вирите нос и да размахвате пръст на другите майки, които не крият трудностите и предизвикателствата си?

Не е толкова трудно да не го правите. Когато видите в социалните медии майка, която очевидно е в затруднено положение, не знае как да постъпи за себе си или децата си и пита във форуми, най-подходящото нещо, което можете да направите, е да засрамите критикарите и хейтърите. Посочете с пръст тези страхливи заядливи същества. Свидетел сте на нещастна майка, която е изправена на „другарски“ публичен съд, защото децата ѝ плачели в самолета, защото яли шоколад, или защото бутнали рафта в аптеката? Подкрепете я. Застанете зад гърба ѝ, дори и да не я познавате и да не знаете каква е историята ѝ. Дали е най-добрата майка на света или съвсем обикновена, понякога посредствена и нормална, като повечето. А ако се окаже, че ви е приятелка, подкрепата ви трябва да е още по-шумна!

Причината да я защитите е съвсем проста. Тя има нужда от помощ, точно както и вие някога сте имала нужда от помощ от семейство, приятели или добронамерени непознати, откакто сте станала майка, и които, вместо да ви се надсмиват и да ви хейтят, са ви помогнали да намерите решение. Сега е ваш ред да постъпите по същия начин.

Казват, че трябва цяло село, за да се отгледа едно дете. Най-добрият начин да си „създадем“ село е майките да се обединят в общност на подкрепа, без осмиване и подигравки, в която са безусловно лоялни една към друга и си помагат, защото всички майки имат една обща цел – да си отгледат децата. Само си представете колко страхотно би било.

А сега го направете.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross