fbpx
И аз съм човек

Да се научим да раждаме

22 ноември 2016

Йоана Станчева е акушерка, революционерка в професията си и майка на три страхотни момчета. Нейната мисия e да направи живота на бременната и родилката в България по-лек, щастлив и качествен, а самото раждане да остане прекрасен спомен. Тя вярва, че колкото по-информирана и активна е майката по време на раждане, толкова по-лесно и здравословно е то както за нея, така и за бебето. Днес Йоана ще ви разкаже какво да очаквате, когато решите да посетите курс за подготовка на бременни и ще представи философията на Акушерски кабинет "Зебра".

*********************

Всяка бременна жена знае нещичко за раждането. Дори и никога да не е чувала история за нечие раждане, видимостта на корема ѝ кара хората да се самопоканват близо до него и да споделят знанието си за раждането. Почти всяка бременна жена преди да роди е чувала весели, страховити, болезнени или прекрасни истории, които, макар и интересни, никога няма да повторят нейната собствена, защото всяко раждане е различно и уникално.

Понякога истории се разказват многократно в семеен кръг под формата на травмиращ разказ, който дава рамка на взаимоотношенията с майка или друга възрастна жена.

Така, още преди да научат фактите за физиологията на телата си, бременните жени вече могат да се разпознаят в ролите на раждането, да имат мирис от атмосферата в родилна зала и предпоставка за усещане на удовлетвореност или провал.

Уви, въпреки десетките истории, на които ще попаднат, жените знаят много малко за процеса на раждането при влизането в болницата. Една от причините за това е, че в пакета с най-важните клинични грижи за бременни не е заложено време, в което медицинските лица да информират жените относно механизма на раждането.

Това означава, че сме приели за даденост, че за добрите резултати от раждането не е необходимо жената да е активен участник – едно доказано погрешно схващане.

Другата причина за липсата на подготовка за раждането е, че в сегашния му силно медикализиран и дирижиран вид, то се счита за неразбираема медицинска материя, до която хората без медицинско образование не могат да припарят. Затова жените често предпочитат да се доверят на лекарите си, които знаят повече от тях и взимат решения вместо тях. По този диаболичен начин, колкото по-малко време отделя институцията, за да информира жените, толкова по-далечно и неразбираемо остава раждането за тях, и толкова по-ненужно изглежда участието им по време на раждане.

Всъщност жената е в основата на лесното и успешно раждане, бидейки най-важната и активна страна от него.

Жената участва, като взема решения, когато ѝ се предлагат една или повече интервенции. Решава как и дали да се движи, избира от кого да бъде придружена по време на раждане. Неин е изборът как да бъде облечена в родилна зала (да, това не е каприз, а право), дали да вика или да приема преживяванията си тихо. Решава дали да поиска медикаменти или да се справя без тях.

Това участие оказва безценна помощ на процеса на раждането, улеснява медицинския екип и кара жената да се чувства като човек, който продължава да отговаря за собствените си решения и тяло, въпреки че е в родилна зала.

Поради важността на всички тези избори, бременните жени трябва да се подготвят за раждането. Но не за раждането в едно или друго лечебно заведение, а за раждането по принцип, отвъд предпочитанията на определени медицински лица или болнична рутина. Това означава да търсят информация, базирана на доказателства, каквато предлагат независимите курсове за подготовка за раждане.

Как да разпознаем истински полезния курс сред всички останали:

-  Лекторите са сертифицирани обучители за подготовка за раждане (дори и да са медицински лица);
- В информацията, която Ви подават, цитират научни изследвания и добри клинични практики в други страни от ЕС;
- Използват балансиран език, в който участието на бременната жена по време на раждането е даденост, която не подлежи на компромис, а участието на партньора се стимулира и приветства всячески;
- Насърчават жените да бъдат придружавани по време на раждане без утежняващи такси;
- Движението, използването на топка за раждане, вода за облекчаване на болката и приемът на течности и храна по време на раждане се съобщават като Ваше право, а не се изтъкват като признак на лукс;
- Запознават Ви с важността на първия контакт между майката и бебето по дефиниция на Световната здравна организация;
- Партньорите са добре дошли на курса, без да се подценява капацитета им да разберат и да участват в раждането;
- Лекторите са обучени да Ви дават съвети за кърмене на поискване;
- Не рекламират марки и услуги, чийто принос към здравето на бебето и неговото семейство се представя едностранчиво и няма научна обосновка.

Важно е да можете да различавате традиционните курсове за бъдещи родители, които  предлагат казионна информация за раждането, и курсовете, които предлагат информация, базирана на научни изследвания.

От типа информация, която изберете да поемете, зависи каква представа за раждането ще си формирате. Информацията от курса за подготовка за раждане полага основите на поведението на професионалистите и болничната среда, които да считате за нормални по време на раждане. Нормалността на уважителните и качествени грижи е най-важното знание, с което излиза всеки, посетил независим курс за подготовка за раждане.

И накрая, специалистите, които ще посетите на един професионален курс за бременни, трябва да могат да Ви посрещнат с топлина, да Ви харесват, да Ви съчувстват и да проявяват търпение към хилядите въпроси, които си задавате за промените в тялото си, съзнавайки, че отговорите на тези въпроси са най-точният и ясен път към едно бързо, щастливо и безпроблемно раждане, в която жената участва пълноценно.

Акушерски кабинет „Зебра“ прави точно това – организира ежемесечни курсове за подготовка за раждане, които ще Ви помогнат да се ориентирате във физиологичния процес на раждането, да се почувствате уверени в знанията си и вдъхновени да се справите с него. Ще Ви помогне да намерите медицински специалисти, които да Ви подкрепят, за да постигнете целите си в раждането. Ще Ви дадат инструментите, които са Ви нужни, за да сте информирани и да се справите блестящо сами.

Безспорно е едно – лесно и бързо раждат жените, които имат знания за процеса, увереност в себе си и подкрепата на екипа, който се грижи за тях.

Следващият курс за подготовка за раждане е на 30 ноември, 1 декември и 2 декември.

Пълната информация за курса е тук.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross