fbpx
„Четвърти“ триместър

Да, новородените се усмихват!

20 ноември 2018

Подобно на много нови родители, прекарвах почти всяка секунда от живота на новородените си бебета (добре, когато не спяха или не ядяха, което беше 90% от времето), гледайки малките им лица, пише Уенди Уиснър за ScrayMommy и добавя, че любимият ѝ момент от това взиране да били усмивките на бебешките лица.

Когато обаче исках да кажа на целия свят, че моето новородено се усмихва, винаги се намираше някой, който да попари ентусиазма ми: "О, това е просто рефлекс. Новородените не могат да се усмихват."

Какво знаех? Във всички книги, които четях, пишеше, че новородените не се усмихват. Все пак, те изобщо нямат представа какво става, нали? Тайно обаче бях сигурна, че моите бебета ми се усмихват, защото, кълна се, понякога това се случваше точно след като аз им се усмихвах! Те очевидно реагираха на майчината любов, която цялото ми тяло излъчваше.

Е, се оказва, че не съм единствената, която вярва, че усмивките на новородените са съвсем истински. Д-р Амис Нейги, психолог и изследовател от Университета в Дънди пише в сайта The Conversation, че усмивките на новородените не са "просто рефлекси" и може да са показателни за емоционалните реакции на бебетата - дори през първите няколко дни и седмици от своя живот.

Нейги обяснява, че в по-голямата част от човешката история се е смятало, че бебета нямат способност да изразяват или регулират емоциите си и не са способни на социално взаимодействие.

Тази интерпретация обаче се променя, казва психологът. Бебетата могат да усещат болка на същото ниво като възрастните. Те имат способността да се саморегулират. Ако нещо ги кара да са свръх активни, те ще заспят, за да се изключат от това. Ако имат нужда от нещо, ще заплачат, за да ви уведомяват (о, да, със сигурност).

И също така - бебетата започват да раздават усмивки още през първите 36 часа от живота си.

"Вече има знаци, че усмивките на новородените до известна степен са сигнал за положителни емоции", казва Нейги, която е проследила голяма част от данните по този въпрос. "Бебетата могат да се усмихват през първите няколко дни от живота си като отговор на погалване по лицето или корема. Новородените също така се усмихват в отговор на сладки вкусове и миризми. "

Причината, поради която изследователите никога не са смятали, че тези усмивки си струват изследването е, че те са по-различни от социалните усмивки. "Истинските" усмивки, според изследователите, не са само в устните, но и в мускулите около очите, добавя Нейги. 

Дълго време изследователите са отчитали, че бебешките усмивки - дори и да изглеждат социални по рода си - са свързани само с устните мускули и затова не са смятани за "истински". Това се променя, обаче, казва Нейги, защото изглежда, че и други мускули всъщност са замесени в тези усмивки.

"Бебетата често започват да движат бузите и веждите си, преди да се усмихнат, сякаш съсредоточават вниманието си върху лицето на този, който ги обгрижва, обяснява тя - Значи е напълно възможно тези новородени да се усмихват."

Нещо повече - продължават да съществуват достатъчно доказателства, че тези усмивки са смислени, целенасочени и са пряка реакция на любящ жест от страна на родителя.

"Бебетата научават за силата на усмивката много рано", казва Нейги. "Дали майките и бащите ще се усмихват на своите новородените, зависи от състоянието на бебето - всички сме по-малко склонни да се усмихваме, ако то плаче. В резултат на това бебетата бързо се сдобиват със забележителна способност да регулират поведението на родителите си. Ако бебето поддържа контакт с очите, мига и се усмихва, родителят му вероятно ще се усмихне - и така и то ще поличи усмивка като възнаграждение...

Доста интригуващо, нали?

Хубаво е да имаме още изследвания по темата, но, честно казано, мисля, че повечето майки знаят в сърцата си, че усмивките са толкова реални, колкото ги виждаме - и когато вярваме, че бебето ни се усмихва, това е най-големият лек срещу безсънието и болките в първите месеци след раждането.

Сега ме извинете, защото гледайки бебешките снимки на моите деца, се изненадвам колко бързо е минало времето и плача над сладките им усмихнати лица...

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross