fbpx
Бременност

Да знам или да не знам (пола на бебето)

16 януари 2018

Не чак толкова отдавна нашите майки и баби не са имали достъп до видеозон и съвременни скрининг медицински методи, и най-често са откривали пола на бебето чрез "научния" метод на въртене на златен пръстен над пъпа, преценка дали бременния корем е ниско долу или горе високо, според предпочитаните хранителни продукти на бъдещата майка или чрез тълкувания на предказателни сънища.

Или пък по най-старомодния начин да изчакат 40 седмици за буквалния "Киндер сюрприз", без дори да си дават сметка (като нас днес) как е възможно да не разбереш пола на бебето толкова време.

Повечето бъдещи родители в днешно време искат да знаят предварително пола на бебето - по емоционални причини, проста битова логистика и планиране.

Но ако все пак сте решили да се опитате да пазите тази изненада и от себе си, ето още няколко причини защо си заслужава да не научавате пола на бебето предварително.

Това е най-голямата изненада в живота. Е, действително има и други изненади, но какъв пол е бебето, което носите, е 100% гарантирана изненада за всички. Нито златната халка над пъпа, нито сънищата, нито това дали ядете основно кисело е гаранция какво бебе ще имате, докато не чуете с ушите си какво казва докторът в родилното.

Незнанието какъв е полът на бебето наистина дразни хората. Без да преувеличаваме - хората наистина се дразнят от това, че не искате да знаете?!

"Ама как така не искаш да знаеш момче ли е, момиче ли е...?!?!?!?" Хората днес явно си въобразяват, донякъде заради социалните медии, че знаят всяка подробност от живота ви и отказът ви да споделите пола на бебето ги изумява.

АМА КАК ТАКА?!?!!? "И какво ще правите като се появи? Няма да знаете дали да купувате синьо или розово!?" Понеже всички знаем как момиченцата, облечени в сини ританки, толкова се вбесяват на родителите си за избора на цвят, че отказват да ядат, плачат неутешимо и започват да си дъвчат пръста в израз на протест.

Провокира мисъл у околните. Когато не знаят дали да купуват розови и цикламени ританки, панделки за коса, чорапчета на сърчица в бледо розово и принцесешка рокличка за изписване, които бебето най-вероятно никога няма да успее да облече (или ще облече най-много веднъж), или пък им се изчерпат идеите след купуване на три чифта сини, зелени или бежови ританки за момче в размер за бебе от 0 до 3 месеца (едно посещение на бебешки магазин ще ви убеди в разликата между избора за момчета и момичета), близките ви действително ще бъдат провокирани да мислят за подарък извън стереотипите за мъжете (които носят синьо) и жените (които носят розово). Нищо чудно да се сетят да подарят на вас или бебето нещо практично, непредубедено и различно от цикламено/синьо боди, подобно на останалите 12 в гардероба.

Ако не знаете пола на бебето, раждането ще е още по-вълнуващо. Не че дотогава сте скучала. Най-накрая след толкова дълги месеци ще разберете какво човече е растяло вътре във вас и как изглежда! Ку-ку, изненада!

Даже можете да организирате залагания! Първият спестовен фонд за образованието на бебето! Йееее! И без това хората се хващат на бас за всякакви глупости - полът на бебето е само още един чудесен и сравнително смислен повод да съберете пари за бъдещето на детето.

Ако не друго, да чакате до раждането определено е урок по търпение. Ако ви е първо дете, нека ви издадем тайната, че към 2-рата година на детето у вас няма да е останала и капчица търпение към нищо от живота и ще сте на ръба на здравия разум. Използвайте тези 9 месеца като практическо упражнение по трениране на търпението си.

Всъщност колкото и причини да изброим, и колкото и шеговито да говорим по темата, истината е, че полът на бебето няма абсолютно никакво значение. През тези девет месеца все някъде ще срещнете както хора, които ще попитат дали не се надявате да е момче/момиче, така и разумни и възпитани същества, които ще кажат това, което наистина има значение - не дали е момче или момиче, а че се надяват да е здраво.

Това е и един от начините да затворите устите на тези, които се надяват да родите момче или момиче - кажете им, че се надявате да родите здраво дете. Дали се чудите какво е да отлгеждаш дъщеря? Е, сигурно сте си задавала този въпрос. Питате се какво е да имаш момче? Да, сигурно и този въпрос сте си задавала. Но, в крайна сметка, ще родите дете от пола, който природата е оформила преди 40 гестационни седмици, на база на хилядолетията еволюция, генофонда, родовата история и здравословното състояние на двама души. Дали в 18-та седмица стеразбрала, че е момиче, има ли значение? Можете ли да промените нещо? И да можехте, дали е момче или момиче няма значение. Не това е важното.

И помнете - без значение дали решите да научите пола на бебето предварително или да чакате до раждането, не дължите никому обяснение за решението си.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross