fbpx
Специални проекти

Губя ли си времето в залата?

16 юли 2019

Има цели, които са реалистични, има такива, които са реалистични, но изискват много време. За да си отговорите на въпроса дали времето в залата (или там, където сте избрали да спортувате) не е загубено, трябва да сте наясно за какво сте там, да имате ясна, конкретна, реалистична и измерима цел - така твърдят партньорите ни от Live to Lift.

Елементарно е! Или пък не?

Да видим по-лесния вариант. Ако постигате резултатите, които искате – честито! Вие реално тренирате и не си губите времето в залата!

Обаче ако отговорът е “Не”, първото нещо, което е нужно да направите, е да преразгледате целите си. Въпросът, който трябва да си зададете, е дали целта, която сте си поставили, е реалистична.

Има цели, които са реалистични, има такива, които са реалистични, но изискват много време, а има и такива, които няма как да се случат … или поне не без сериозни последствия за здравето и психиката.
Например ако сте момиче, висока сте 170 см, тежите 49 кг и искате да свалите 5 кг, защото [твърдите] че така се чувствате по-добре.

Не е правилно да съдим състоянието на даден човек само по ръста и килограмите, защото са нужни още много данни, но е основателно да се съмняваме дали това е смислена и реалистична цел, защото често става въпрос за момиче, което е немощно, изпитва регулярна липса на енергия и тонус и, въпреки ниските килограми, има видимо мазнини и целулит.

В подобни случаи да се работи за сваляне на още килограми значи да се работи против здравето, и освен това значи да помогнем на човека да направи решителната крачка в посока на анорексията.

Ако се окаже, че целта ви не е особено реалистична или препоръчителна – изберете друга цел!

Ако все пак целта ви е реалистична и здравословна, но нещо не се получава, запитайте се: “Дал/а ли съм си достатъчно време?” Защото нали знаете поговорката за бързата работа…

Ако имате приятно закръглен корем, а сте си дали три месеца плочките да започнат да се виждат, ако тренирате от едва половин година и смятате, че за още толкова трябва да можете да дърпате собственото си тегло х3 на тяга, ако тренирате от два месеца, тежите 50 кг и смятате, че до бала, който е след три месеца трябва да качите мускули и да сте към 70 кг… то преразгледайте очакванията си!

И най-вече преразгледайте времето, които сте си дали, за да постигнете целите си.

Едни свалят 10 кг за един месец (70-75% от които мазнини), други – малко по-бавно, при трети върви трудно … но ако не се отказват, и те прогресират в дългосрочен план.

Ако следвате реалистична и разумна цел, но сте си поставили нереалистични срокове – дайте си време!

Ако сте си избрали разумна, постижима и реалистична цел, ако сте си дали адекватно време за постигането ѝ и съществена част от това време е изминало, а вие все още не виждате почти никакви резултати, значи наистина си губите времето в залата.

Ако ходите в залата, за да се пораздвижите, да се срещнете с хора и да си изпразните главата, тази публикация не беше за вас, но ако искате да тренирате реално или поне да разберете дали си губите времето, отговорете си на горните въпроси и, ако трябва, потърсете консултация с друг треньор, който си разбира от работата.

А как да познаем треньора, който си разбира от работата, ще разберете от статията ни Добрият треньор – Инстаграм звезда или ходеща енциклопедия?

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross