fbpx
И аз съм човек

Готови ли сте да ядете само една пържола на месец, за да спасите света?

17 януари 2019

Готови ли сте да ядете само по една пържола на месец, за да участвате в глобалната диета, която може да предотврати катастрофални последици за планетата, както и да помогне за изхранването на 10 млрд. души към 2050 г.

Според учените "планетарно здраве" изисква огромна промяна в начина, по който се хранят хората, пише Дневник, цитирайки публикации на Reuters и BBC.

„Храната, която ядем, и начинът, по който я произвеждаме, определят здравето на хората и планетата, а сега правим това по много погрешен начин", казва Тим Ланг, професор от Лондонския университет. Той допълва, че изхранването на човечеството при сегашните навици би било невъзможно след няколко десетилетия.

Според учените месото не би трябвало да се премахне напълно от хранителния режим, но всекидневната му консумация би била прекалена и следва да бъде ограничена до бургер на седмица или голяма пържола месечно, пише Джеймс Галахар от BBC.

Рибата и пилешкото месо се разглеждат отделно от останалите и се позволяват два пъти седмично, но остатъкът от протеините трябва да дойде от растителна храна. Препоръчват се ядки и бобови култури.  Плодовете и зеленчуците трябва да са половината от храната на масата.

Списъкът:

-- Ядки - 50 г на ден

-- Фасул, нахут, леща и други бобови растения - 75 г на ден

-- Риба - 28 г на ден

-- Яйца – 13 г на ден

-- Месо – 14 г на ден червено и 29 г на ден - пилешко

-- Въглехидрати - пълнозърнести храни като хляб и ориз 232 г на ден и 50 г на ден  зеленчуци като картофи и тиква

-- Млечни продукти - 250 г (еквивалент на една чаша мляко)

-- Зеленчуци - (300 г) и плодове (200 г)

В диетата има място за 31 г захар и около 50 г масла като зехтин.

Този план обаче изисква промени в културата на хранене почти навсякъде по света, отбелязва BBC. Европа и Северна Америка трябва да намалят масово червеното месо, Източна Азия трябва да намали рибата, Африка - зеленчуците със сложни въглехидрати (маниока и картофи).

Диетата звучи "твърде амбициозно" и заради неравенството в достъп до различни продукти, както и заради факта, че над 800 млн. души нямат достъп до основни продукти или достатъчно количество храна.

И все пак, защо е нужна тази глобална диета?

Населението на Земята ще достигне 10 млрд. души около 2050 г. (или по-рано) и ще продължи да нараства. Според изследователите, диетата ще може да предотврати смъртта на 11 млн. души годишно, които иначе умират заради заболявания, свързани с неправилно хранене.

Освен това търсенето на храна се отразява тежко на планетата. На животновъдството се падат между 14.4 и 18 на сто от парниковите газове по света, отделяни от човешка дейност. Земеделието увеличава замърсяването с амоняк и фини прахови частици, а заедно с хранително-вкусовата индустрия е сред най-интензивно използващите прясна вода.

Още:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross