fbpx
Новини

"Сготвихме го с мама" е нещо, за което заслужавате награда

18 юли 2017

Всички тук сте запознати с безкрайния кулинарен талант на Майко Мила!, а който случайно е пропуснал да ни види как се вихрим в кухнята и хвърляме жълтъци по стените, веднага може да навакса във влога ни.

За незапознатите със скъпоценните ни умения само ще споменем, че на Красимира веднъж ѝ отне около 43 минути да нареже една глава лук, а Елисавета най-добре владее салатата от домати, където доматът е нарязан на три-четири едри парчета и е щедро поръсен със сол.

Ако навремето се бяхме въртели повече около майките ни, в моментите, когато са готвели телешко варено и мусака, може би и ние щяхме да имаме някакви по-съществени умения, но, уви, и двете не сме се въртели изобщо – затова най-високите върхове в кулинарните ни умения приемат образа на сандвич с кашкавал и клето пиле с ориз.

Не е като да не сме имали желание, обаче. Вече съм ви разказвала как един следобед реших да направи шоколадов кейк и отворих книгата с рецепти, писана на ръка от майка ми. Чашите с брашно и двете яйца не ме затрудниха особено, но когато стигнах до следния йероглиф

¾ ч олио

вашата приятелка, тогава в 4-5 клас, се облещи срещу написаното (Красимира освен много талантлива готвачка, е и свръх надарена математичка, и всичко, що има вид на дроби или уравнение с неизвестни, ѝ докарва обрив по врата с неизяснен характер).

След известно пулене реших, че това би трябвало да означава 3-4 чаши олио, така че отривисто грабнах цялата бутилка олио и щедро я изсипах в сместа – няма да се стискаме за 1-2 чаши, нали. Рядката кал, която се получи след добавянето на олиото, доста ме обърка и в паниката си реших, че ще е най-удачно да я изсипя през балкона, където бълвочът засъхна от слънцето и се превърна в една естествена хлебно-мастна топлоизолация.

Уменията ми претърпяха известно подобрение през годините и сега ПОНЕ различавам кога нещо е три четвърти и кога – 3-4. Вероятно никога няма да напълня патица с кестени, нито да направя на детето домашен бухнал козунак, но не го спирам, когато иска да се качи на стол до мен и да ме гледа с удивление как бъркам яйца в тиган (а то си е сложно – установила съм, че ако не ги бъркаш, изгарят) и иска да хвърля - от разстояние! - парчета сирене в него.

Наясно съм също така, че ще дойде момент, в който играта с омлета ще изгуби притегателната си сила, но поне ще съм научила това дете да прави пет-шест (ПЕТ-ШЕСТ, НЕ 5/6) бъркоча, с които ще може да се изхранва сам и няма да чака някоя клета жена (НАПРИМЕР АЗ!) да му свари пилешка супа и да му опече кюфте.

Но вие, мили ни майки, не сте такива. Вие сте едни умели и сръчни жени, които пълнят чушки, правят лазаня и знаят как да опекат гювеч без да си нарежат в него половината пръсти и да разсипят буркан с червен пипер в картофите. Освен това сме сигурни, че имате търпението да учите децата си как се вари яйце, как се пържи филийка и куп други завъртяни кулинарни тайнства.

Затова днес ви хвърляме ръкавицата – готварската, разбира се, и ви предизвикваме в един вкусен конкурс, наречен МАМА И АЗ ГОТВИМ, по едноименната книга на издателство РИВА.

Книгата cъдъpжa здpaвocлoвни и вкусни peцeпти, интepecни фaĸти зa xpaнaтa и зaбaвни общи кулинарни дeйнocти. От нея дeцaтa могат да се нayчaт ĸaĸ дa гoтвят и cepвиpaт xpaнaтa - разбира се, c пoмoщ oт мaмa, татко, по-голям брат, сестра или първа братовчедка.

А същo и ĸaĸвo cъдъpжa яйцeтo, ĸaĸ ce oтглeждaт pacтeниятa, ĸaĸ ce пpaви бpaшнoтo и дpyги въпроси, с които така или иначе децата ще ви застрелят в кухнята, та е добре да сте подготвени какво да им отговорите (в случай, че не знаете какво съдържа яйцето).

А ако ви се прииска веднага да се сдобиете с нея, можете да си я поръчате от Ozone.bg тук.

Та, ето какво очакваме от вас. В следващите 2 седмици (до 1 август включително) да пратите на имейл maikomilabg@gmail.com снимки от процеса на готвене, в който детето активно ви прави компания, като ви подава маслото от хладилника или бърка супата на котлона.

Бъдете креативни, покажете ни как сътворявате вкуснотии заедно с вашето дете (или деца!), илюстрирайте и готовото ястие, и не забравяйте да добавите и рецептата – току виж и ние се запалим по нея (въпреки че, доколкото се познаваме, по-скоро ще се запалим ОТ нея).

Ние пък ще ви наградим петте най-готини снимки и рецепти с книгата МАМА И АЗ ГОТВИМ, за да можете да усъвършенствате готвенето на четири ръце и да взимате акъла на всички, които ви идват на гости – включително и на нас. Защото ние може и да не умеем да готвим, НО УМЕЕМ ДА ЯДЕМ!!

И така – снимайте се докато готвите с децата, пратете ни доказателства за готовата продукция, напишете и рецептата, а ние ще ви наградим. Имате 2 седмици, запрятайте ръкави и започвайте! Успех и котлонът да ви е винаги на 6 (или на колкото там е добре да е включен!)

Красимира Хаджииванова

Съосновател и редакционен директор на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross