И аз съм човек

Гордият български лъв... смазан, унизен и в клетка

22 декември 2017

В Майко Мила! споделяме много човешки истории, свързани с родители и деца, които ни трогват, разсмиват и разплакват. Ето че дойде момент, в който ще ви разкажем историята на две малки същества от друг вид - лъвчетата Масуд и Терез, родени... в така наречения зоопарк в Разград. Няма как да не сте чули за Масуд и Терез.

Тяхната съдба е превратна, ужасна и, уви, въпреки кратките изгледи за светло бъдеще, вчера всичко се срина, защото стана ясно, че разградският кмет е пуснал докладна записка двете лъвчета да бъдат дарени на зоопарка в... ПАЗАРДЖИК, вместо да заминат на вече уредения им престой в резерват в... АФРИКА.

Да, това е България, това се случва само тук, и по темата днес публикуваме текста на доктор Мила Бобадова - ветеринарен лекар, управител на клиника "Добро хрумване" и носител на наградата "Човек на годината" за 2011 г. на Хелзинкския комитет заради приноса ѝ в криминализирането на насилието върху животните.

Днес, от 14 часа, пред сградата на Министерски съвет започва протестът в защита на двете лъвчета - моля, нека всеки, който може, да отиде на него, за да спасим от сигурна смърт тези две екзотични за нашите ширини същества, които заслужават да живеят пълноценно и достойно!

*************************

Когато преди 4 месеца една женска лъвица роди на метри от панаир в град Разград, никой не подозираше какво ще се случи.

Лъвицата ражда в клетката, сред погледите на посетителите, при цялата дандания наоколо. Персоналът не реагира. Пред очевидци мъжкият наранява малките, едното лъвче умира, а по-късно майката отхвърля малките заради стреса.

Масуд и Терез са днес имената на малките оцелели. Плод на кръвосмешение, тези две лъвчета, оцелели въпреки тежкото си начало, минаха през много. Почти веднага след раждането си дойдоха в София. Пое ги фондация „Дивите животни“.

Лъвчетата бяха настанени в клиника, където бяха обгрижвани денонощно. В началото Масуд дълго отказваше да забозае заради травмите си. Беше му направен ЯМР, за да се разберат причините. Хранеше се с хранопроводна сонда.

Но трудностите не изплашиха никого. Нито екипа на клиниката, нито фондация „Дивите животни“.

От фондация „Четири лапи“ се включиха с помощ, намирайки начин двете оцелели лъвчета да бъдат настанени в резервата Lion’s rock big cat sanctuary в ЮАР, като преди това уреди настаняването им в спасителен център в Холандия, където да ги подготвят за живота в Африка.

В Разград живееха още лъвове. Асен – тежко болен млад лъв, в покъртително състояние, буквално живееше в коптор. Днес той вече е преместен в Софийския зоопарк, където се подобрява с всеки ден под грижите на специалисти.

Още една двойка, Рая и Хектор, които също са брат и сестра (и двамата са на 12 години), пристигнаха в София също тази седмица. Рая, разбира се, е бременна... В разградския зоокът остана друга двойка, но на мъжкия му бе направена вазектомия след развихрянето на скандала.

Ето какви други изумителни подробности по случая излязоха наяве в последните месеци.

Стана ясно, че разградският зоокът няма лиценз, няма условия, няма специалисти, но за сметка на това развъжда лъвове с близкородствени връзки.

Макар и мъчително, управата на зоопарка се съгласи да подпише Меморандум за коопериране с фондация „Четири лапи“ и нещата горе-долу вървяха. Бавно и трудно, но вървяха.

Цялата страна се вълнуваше от съдбата на Масуд и Терез. Всички се умиляваха, плакаха за тях, смееха се с историите за пакостите им.

Хората даряваха с тонове мляко за малките, пари, мокри кърпички, играчки. Хиляди чакаха новини за лъвчетата и се вълнуваха, че тези двамата някой ден ще заспят под звездите на Африка, в среда, която е типична за тях.

Диви.

Два български лъва!

Радостта продължи до миналата седмица, когато всички замесени разбраха, че разградският кмет е пуснал докладна записка, в която предлага лъвчетата да се дарят на.... зоопарка в Пазарджик, защото те ги поискали.

Как го разбраха, ще попитате?

От вестник.

Кметът на Пазарджик стъписано съобщи пред bTV, че зоопаркът в града нито има условия, нито специалисти за отглеждането на малки лъвчета...

Последва вълна от недоволство. Хиляди мейли с молби за вразумяване, укори, сълзи...

Нищо.

На 21.12.2017 Общинският съвет в Разград прие докладната записка на кмета. С това решение съдбата на Масуд и Терез направи остър завой.

Те няма да живеят в Африка, няма да бъдат сред себеподобните си.

Ще живеят в клетка... в Пазарджик.

На място, което няма условия за тях, няма и хора, които знаят как да ги обгрижат. Без за миг да се поинтересуват как са лъвчетата тези месеци, без да си помръднат пръста за тях, разградската община реши съдбата им.

Имаме лъвове на герба си. Големи, могъщи. Смели, безкомпромисни. Свободни, горди.

Но ние не ги харесваме такива.

Искаме си ги в клетки. Смазани, унизени, болни. Зад решетки. На бетон. В безобразни условия.

За да задоволим нечия еснафска прищявка и инат.

Каква символика, а?

Този текст ще бъде преведен на английски. И разпратен по всички възможни точки на света. Защото това не може да продължава.

Волята на българите е българските лъвчета да идат в Африка. А не в нечия клетка... в Пазарджик.

****************************

Ако искате да изразите несъгласието си с решението на разградската община за преместване на лъвчетата в Пазарджик, моля, присъединете се към протеста, организиран от „Четири лапи“. Той ще се проведе днес, от 14 часа, пред сградата на Министерски съвет. Нека всички, които могат, да отидат на протеста, за да спасим две малки, невинни същества от алчното, безхаберно и реваншистко отношение на хора, за които техният живот няма никакво значение.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross