fbpx
Жените могат всичко

"Мечтай по-лудо" или как да говорим за смелите жени в спорта

4 март 2019

Ако покажем емоция, ни казват, че драматизираме.

Ако искаме да играем срещу мъже, сме смахнати.

А ако мечтаем за равни възможности, ние сме заблудени.

Когато се борим за нещо, ние сме откачени.

Когато сме прекалено добри, нещо не ни е наред.

А ако се разгневим, значи сме истерични, ирационални, или просто луди.

(...)

Но, щом искат да те наричат луда, добре. Покажи им на какво наистина е способна една луда!

Това е част от текста, който носителката на 23 титли от Големия шлем в тениса Серена Уилямс чете в новата реклама на Nike, излъчена за първи път по време на церемонията по връчването на тазгодишните награди "Оскар".

Кампанията, озаглавена "Мечтай по-лудо", e продължение на рекламния клип Dream Crazy ("Мечтай лудо"), който преди няколко месеца разбуни духовете в САЩ с привличането на Колин Каперник в главната роля. През 2017 г. куотърбекът на "Сан Франциско 49ърс" даде тон на протестите в Националната футболна лига (НФЛ), като първо остана седнал по време на националния химн на САЩ, а след това започна да коленичи с посланието "Няма да остана прав и да показвам уважение към страна, която потиска чернокожите и всички с различен цвят на кожата".

Новото видео на Mike включва още няколко големи спортистки. Сред тях са олимпийската шампионка по спортна гимнастика Симон Байлс, Беки Хамън - помощник-треньор на НБА отбора Сан Антонио Спърс, играещата с хиджаб състезателката по фехтовка Ибтихадж Мухамад, 13-годишната Оливия Мултри (най-младата участничка в американското колежанско първенство по футбол) и много други великолепни жени, коти предефинират значението на израза "луда", с който много често се иронизира, осъжда или подценява поведението на жените в спорта.

Още по темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross