fbpx
И аз съм човек

Говорим за уязвими жени, защото НЕ говорим за мъжете насилници

9 октомври 2018
Елисавета Белобрадова

Трагедията с Виктория Маринова е огромна, неописуема и страшно мъчителна. Затова и целта ми не е да ровя в подробностите ѝ, а да говоря по темата, която толкова много ме вълнува от години насам. Темата за жените, които умират от ръцете на насилници.

Имам две дъщери и един син и ми е омръзнало до смърт да слушам как "жените са най-уязвимата група, заедно с децата".

Не, че не е вярно. Вярно е. Жените са уязвими. Те са „по-слабият“ пол. Но защо вечно се говори за тях? Защо никога не се говори за това от какво точно са уязвими?

Дайте да си го кажем.

Когато казваме, че "жените са уязвими", нямаме предвид, че повече ги брули вятърът, боледуват повече или че играят два от три гейма вместо три от пет. Има се предвид, че НЯКОЙ, ЗА КОГОТО НЕ ГОВОРИМ, им посяга.

Аз много добре разбирам какво значи, че жените са уязвими. Вие, обаче, разбирате ли го?

Не „по-слаби“. Ясно е, че мъжете са по-силни и това е съвсем естествен биологичен факт. Думата, която всички ползват е „уязвими“.

Ако затворим мъж и тигър в клетка, ще кажем ли, че "мъжът е уязвим"? Или просто ще кажем, че тигърът е по-силен, защото природата е решила така. И няма да се разсърдим, ако мъжът в клетката има тояга, нож или дори пистолет, с които да се защитава, защото все пак се бори за живота си.

Та, не знам какво значи думата „уязвим“. Знам, че има процент от една група, която бие и насилва друг процент от друга група.

Те се наричат процент мъже и процент жени.

Единият е биологически по-силен от другия и се възползва като бие и насилва по-слабия. Да поговорим за него, става ли? Готови ли сте за този разговор? Готови ли сте спокойно и без емоции да признаете, че този проблем съществува, за да започнем да се справяме с него?

Не част от жените са уязвими, а част от мъжете са насилници.

И има достатъчно данни, за да започнем да говорим на децата си за това. Защото нали това ни беше работата като родители? Да ги защитаваме от реални, съществуващи опасности като катастрофи, цигари и наркотици.

Насилието и изнасилването са реални страхове. Като загиналите от пътни инциденти. И да, не всяка кола катастрофира, но ние винаги се притесняваме, когато детето ни тръгне на път по магистралата. Предупреждаваме го да не пие, да не кара с превишена скорост. И чакаме да ни звънне.

Правим ли същото, за да защитим децата си от насилие? Предупреждаваме ли ги, че могат да бъдат насилени, даваме ли им сила да се защитават? Информираме ли ги?

Когато говорим за това с децата си, особено с момичетата, ние не трябва да ги настройваме срещу този или онзи, а да ги правим ПО-МАЛКО УЯЗВИМИ. По-умни. По-силни.

Жените може да имат много по-слаба мускулатура от мъжете, но в днешно време може и да не са уязвими. Може да могат да се защитават. Вече съществуват толкова курсове, спортове и информация. Но най-важни са разговорите с родителите какво представлява домашното насилие и как започва. Обяснение какво би могло да се случи на връщане от дискотека.

Думите

Думите "Винаги можеш да си тръгнеш"

Думите "Бъди силна, пази се, внимавай"

Думите „Ти можеш да се справиш. Ти не заслужаваш да бъдеш унижавана. Ти си супер. Ние сме с теб“

Тези думи днес спасяват животи утре. Или след месец. След седмица или година. Дори след 20 години тези думи могат да спасят живота на децата ви.

Много хора се опитват да се възползват от случая с Виктория, но какво виждаме накрая?

От размахване на юмрук във въздуха май забравихме, че е починал млад човек с дете на 7 години и то в адски мъки.

Отвъд диренето на истината, трябва да можем да съберем поне този път сили и да посочим основния проблем. Ако не наречете пред себе си нещата с истинските им имена, никога няма да се справите..

А той е, че има мъже насилници и изнасилвачи.

Има. Това е неотменна истина. Статистика. Факт с хиляди влезли в сила присъди.

Това не е дискусия, не е спор. Това е истината.

Затова, приемете го без да се обиждате и засягате и кажете на дъщерите си да се бият и защитават, ако се налага. Да се бият до смърт или спасение. Научете ги да го правят. Вдъхнете им кураж. Прошепвайте им в ухото, докато им връзвате панделките, че са по-силни от всеки и никой няма право да ги докосва с пръст.

Влейте им кураж да се борят сами за себе си. Да имат силата да вдигнат юмруци срещу насилника и да изкрещят в лицето му, че тук всичко спира. И да си спасят живота.

И накрая… (ще използвам тъй омразните ми удивителни, за да ви привлека вниманието)
Хора!!!!
Мъже и жени!!!!
Майки и бащи!
Баби и дядовци!

Престанете да си биете децата.

Престанете да създавате жертви и насилници във вашите прекрасни, подредени, изпрахосмукачени домове с изрядни чаршафи и пранета, опънати по цветове.

Спрете да ги биете, унижавате и мачкате тия деца.

Ако толкова ви дразнят собствените ви деца, идете на почивка без тях или на психолог, или се разведете. Но спрете да ги биете и да им казвате “лайно” и “боклук”.

Не забравяйте, че вие сте избрали да имате деца. Вие сте ги родили и ги отглеждате. Те не са го искали от вас. Не са ви длъжни с нищо, не са перфектни, не са кукли, не са „малки“, не са „нищо не разбират“, не са „тъпи“, не са виновни.

Не са проблемът.

Вие сте проблемът. Спрете да упражнявате насилие над децата си и им вдъхнете сили да се борят с целия свят. Дори с вас самите.

Ако започнем да сме честни със себе си и състрадателни към децата си, имаме шанс.

По темата:

Научи ме да казвам съвършеното НЕ

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross