fbpx
Специални проекти

В началото бе магнезий, сън и вода

20 май 2019

Здравейте от живия живот! Пише ви една оцеляла жена, която буквално възкръсна от мъртвите не с помощта на магия, а на три съвсем обикновени неща.

Но първо, ето малко предистория. Ако не ви се чете, ще ви го преразкажа съвсем накратко, като приказка.

„Имало едно време една жена, която имала три деца и работела на три места, и накрая толкова много се изтощила, и уморила, и стресирала, че щяла да умре. Но вместо това не умряла, ами се погрижила за себе си. И после три дни яла, пила и се веселила. Яла умерено, пила вода и се веселила до 22.00, а после си легнала“.

Да, успях да се спася, дори да започна да спортувам, но не просто така, ами преди това се научих на три прости неща. Трите основни стълба на нормалното съществуване, когато си преуморена – МСВ или Магнезий, Сън, Вода!

Не може да не сте слушали безкрайно много пъти, докато едвам се държите на краката си от умора и ръцете ви треперят от стрес, нравоучителните съвети на хората „Започни да спортуваш!!! Много хубаво се отразява на организма“, а вие гледате хората с премрежен поглед и си викате „Тия луди ли са? Та аз не мога да ходя, нямам сили да седя, те ми казват да започна да спортувам!“

Но все пак опитвате. Завлачвате се по анцунг в близкия фитнес, клатите се безпомощно върху застопорен велосипед пет минути на ръба на припадъка и завистливо гледате как някакви здрави и умели хора подхвърлят щанги във въздуха. И… нищо не ви се получава.

Засрамени и тъжни се прибирате у дома, изпивате единайсет аспирина, изяждате дванайсет филии с айвар и си лягате все така нещастни и чувствайки се пълен провал. Поне аз това правех. Докато не срещнах Лазар Радков, основателят на Live to Lift, в един ресторант и унило, над чиния кюфтета, не му разказах за безрадостната си съдба.

„Спиш ли?“, ме попита той. Казах му че спя, но лягам много късно, често се будя в притеснение и много се тревожа за какво ли не.

„Какво ядеш?“ – казах му че не обръщам внимание, защото винаги мисля за друго.

„Пиеш ли вода?“ – казах му, че почти не пия, защото много често забравям.

„А магнезий?“ - „Не“, отговорих, защото идея си нямах за какво е този магнезий.

„Ясно“, ми рече той. Сега ще започнем с тези три неща. „Магнезий, вода и сън. Преди спорта, преди диетите. Преди всичко."

И започнах. Да пия вода, да изпивам 1500 милиграма магнезий вечер преди лягане и … да спя. Как започнах да пия водя? Ами, като начало, реших да започна. Това не е малка стъпка за човек, който никога досега не се беше замислял, че трябва да пие вода.

Носех си шише с мен, слагах лимон, когато ми писнеше, поръчвах си чай, сода. Оказа се, че в 25 процента от случаите не съм била гладна, а жадна, и това в някаква степен намали храната, която нервно поглъщах, обладана от стрес.

И малко по малко започнах и да спя. Това промени живота ми. Съзнанието ми се промени и наистина заживях по-добре. Успях да събера сили. Да усетя енергия. И да започна да спортувам, както и да внимавам какво ям.

Но нищо от това нямаше да се случи, ако не бях започнала с тези три неща. Преди това просто няма смисъл да се мъчите. Няма смисъл да страдате в глад, увиснали на велоергометъра!

Трябва ви спокойствие, вода и сън. Тези три основни неща, които да прояснят съзнанието ви и да ви направят годни за функциониране. И чак тогава, бавно и спокойно, можете да се насочите към следващите предизвикателства.

Тялото не е машина, колкото и да ни се иска. То чува и вижда как се чувстваме. Има нужда от почивка, сън и спокойствие. Научих се да възприемам тялото си като най-любимия ми домашен любимец.

И както на него му осигуряваме сън, храна и вода всеки ден, и се тревожим, когато не се чувства добре, така и аз започнах да се грижа за тялото си.

Така че, ако се чувствате по сходен начин, будите се по сто пъти на нощ, тревожни сте, ядете каквото ви попадне и последното нещо, за което се сещате, е да пиете вода – прочетете пак този текст. И после направете първата стъпка.


По темата:

Елисавета Белобрадова

Съоснователка на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross