fbpx
Образование

В Канада не казват "НЕ" на сексуалното образование

21 февруари 2020

След като в Перник програма за превенция от насилие, в това число и сексуално, беше прекратена в едно от училищата, където се преподаваше, заради фалшиви сигнали относно случващото се в час, отново зажужахме като в кошер по темата за сексуалното образование. Дарина Рангелова - нашата любима майка, живееща в Канада, реши да ни сподели набързо как изглежда то в Онтарио. Ами прочетохме и не можахме да видим нещо страшно. Вижте и вие да не би нещо да пропускаме.


Мине се не мине време и отнове се завърта темата как сексуалното образование е вредно и нанася травми. В Канада винаги е имало сексуално образование, но в провинциите програмите са различни.

През 2015 г. решиха да осъвременят програмата, която не е променяна от 1998-а. И тогава тук настана възмущение как ще се показват снимки на полови органи на малки дечица. Имаше протести главно от емигранти, идващи от консервативни общества, от мюсюлмански общности, от бордовете на католически училища и хомофоби. Много от тях спряха децата си от училище. Правителството разпечата брошури за емигрантите на родните им езици – много от тях не говорят английски, а съдят по това какво са чули от някой. Материалите обясняваха програмата и хората имаха уверение от властите, че ако не им харесва, са свободни да си запишат децата в частни училища. И всичко утихна.

Аз не съм преминала през "мелачката" сексуално образование, но моите деца имат такова. Програмата в Онтарио се казва Health and physical education (Здравно и физическо образование). Състои се от 4 модула: здравословно хранене, лична безопасност и предпазване от травми, растеж и развитие и употреба и злоупотреба с вещества. Синът ми Тони е 4 клас и наскоро учили за вредата от цигарите. Аз съм пушач и ме побърква да ми обяснява и да ме кара да ги отказвам. Ако не бяха учили, сега нямаше да ме тормози.

Сексуалното образование е в модула Растеж и развитие. В малките класове учат частите на тялото, видове семейства, човешкото развитие от бебе до възрастен. В първи клас Тони научи, че никой няма право да го докосва по private parts (интимните части) и трябва да съобщи на някой, ако това се случи. Да, казват им истинските имена на частите, но във всекидневието се използва private parts.

Реалното сексуално образование започва от 6 клас, когато и започват да обясняват за физическите и емоционалните промени през пубертета, за менструацията, за полово предавани болести, хомофобия, стереотипи...

От 8 клас учат какво е сексуална ориентация, полова идентичност и разликите между тях, както и за романтичните отношения, поемане на отговорност и съгласие за сексуален акт. В гимназията им предоставяха безплатно презервативи и имаше дни, в които идваше сестра, и всеки ученик, ако желае, може да попита каквото го притеснява, но се срамува да го сподели с родителите си.

снимката е на сина ми Теди от неговия университет

В университетите сексуалното образование продължава, макар и не под формата на предмет. Организират събития и игри като основното е, че сексуалният акт трябва винаги да е доброволен. НЕ значи НЕ. Също, че не СРАМНО да се говори за секс и не е СРАМНО да кажеш предпочитанията си на партньора.

За съжаление, когато спечелиха консерваторите в Онтарио, върнаха старата програма от 1998 г. и разрешиха на децата, чийто родители не са съгласни да им се говори за "секс и гейове", да не влизат в тези часове.

Точно тези, които имат най-голяма нужда, именно защото семействата им са много консервативни, а Канада е либерална. Тук еднополовите бракове са разрешени и всеки трябва да го приеме, колкото и да не им харесва.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross