fbpx
И аз съм човек

Възстановяването от раждане отнема година

23 октомври 2017

На току-що родилите за първи път жени някой вероятно вече им е казал, че 6 седмици след раждането ще са обратно във форма и то точно каквато преди бременността, ако не и по-добра. Но скорошно изследване доказва, че това не е вярно и на майките им е необходимо много по-дълго време за пълно възстановяване.

Д-р Джули Уайър от Университета в Салфорд е изследвала жени, които са родили преди 2-3 седмици, преди 3 месеца и преди 6-7 месеца. Целта на проучването, огласено от сайта Redtri, било да получи по-пълна и широка картина за състоянието на жените в следродилния период.

На база интервютата на изследваните жени д-р Уайър стига до заключението, че на една жена ѝ отнема цяла година да се възстанови физически от раждането.

Психологическото възстановяване от бременността и раждането може да отнеме и много по-дълго време - както сме писали и ние, в Майко Мила!, следродилното изтощение може да трае и 10 години!

Според Д-р Уайър да се казва на родилка, че след няколко седмици или 2-3 месеца тя ще се е възстановила напълно, е „ пълна фантасмагория“.

Проучването на д-р Уайър установило и че болничните отделения може да повлияят отрицателно върху способността на жените да се възстановяват спокойно и да се радват необезпокоявано на раждането на детето си заради постоянния поток от посетители в отделенията.

Да се помага на майките да се адаптират към новата си роля вкъщи също доста се е променило с времето. В миналото на майките е било показвано как да къпят бебето, как да го повиват и какви други грижи трябва да полагат за него. Майката и бебето са изписвани от болничното заведение, едва когато са били готови.

Днес майката и бебето могат да се приберат почти веднага след раждането, ако няма медицински усложнения, което поставя майките малко в положение „оправяйте се сами“.

Според д-р Уайър едно от заключенията на изследването е, че са необходими по-реалистични следродилни грижи с внимание към майката, като физическото възстановяване е само единият аспект от проблема.

Наскоро родилата жена може да страда от влошено здраве, отслабен имунитет, изтощение от бременността, болки в гърба и постоянна умора от недоспиване. Това за повечето хора може да са маловажни кахъри, но за една жена, родила наскоро, това е истински проблем.

Освен физическото възстановяване, жената трябва да мине и през психологическия преход към това да бъде майка, което може да е още по-трудно, ако жената е работела и е била фокусирана върху кариерата си преди раждането.

Почти всички майки изпитват натиск от очакванията да се изправят на крака в топ форма възможно най-скоро след раждането, а образите на известни личности, които изглеждат фантастично едва няколко седмици след раждане, е ужасно натоварващо за една млада майка.

Д-р Уайър добавя още че има изследвания, според които майките правят големи компромиси и саможертви, и преглъщат много дискомфорт след раждането, защото смятат, че това е нормално.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross