fbpx
И аз съм човек

Всяка жена е част от #metoo

19 октомври 2017

Твърде много. Това е броят жени, които споделят, че са били обект на сексуално посегателство някога в живота си. Жалкото е, че на някои се е случвало повече от веднъж.

По някаква причина сме допуснали разказът за опипване в трамвая, нежелана целувка, повдигната пола на обществено място, ощипани от непознат задни части и мръснишки предложения от познати в училище да се превърнат във вицове, цинични клюки и нещо мръсно, срамно и тайно, за което жертвата "по-добре да си мълчи, явно си го е просела".

ТОВА е един от основните аспекти на този проблем с невъобразимо огромен брой жертви. Трудно е за вярване, но всяка жена е била обект на някаква форма на сексуално посегателство поне един път в живота си. 

Как се е случило това? Как се е почуствала след това? Била ли е по някакъв начин зависима от насилника си? Защо не е говорила открито за това досега и не е докладвала в полицията?

От Нова телевизия търсят отговор на тези въпроси от вас, мили жени. Можете да им изпратите кратко видео (дори снимано с телефона ви), в което да разкажете своя случай. Ако искате да запазите анонимността си, изпратете само аудио запис. Пращайте своите записи на Мария Йотова (yotova.maria@gmail.com) или се свържете с нея на телефон 0885 385799.

************************

Важно е да разкажем. В това да си жертва няма нищо срамно. Има само премълчана болка, която е споделяна от милиони жени. 

Актрисата Алиса Милано даде началото на една от най-глобалните кампании: #metoo. Хаштагът обиколи света чрез социалните медии и само за една седмица предизвика международен дебат за сексуалното посегателство и насилие.

Над 30% от хората, които са публикували в Туитър с хаштаг #МeToo, са мъже. 

Всичко започна, когато актрисата Алиса Милано помоли последователите си в Туитър да споделят дали някога са били жертва на някаква форма сексуално посегателство или насилие, в светлината на скандала около обвиненията срещу холивудския продуцент Харви Уейнстейн.

Молбата ѝ е простичка - жените, на които някой  посягал сексуално, трябва да публикуват хаштага #MeToo.

Само за една седмица над един милион потребители са отговорили на нейния призив с #MeToo. Публикацията ѝ е достигнала до 3.6 милиарда души.

Интересното е, че според анализаторите от PRCO Studio 30.1% от хората, които са споделили за своя личен опит като жертва на сексуално насилие или посегателство, са мъже.

Почти веднага хаштагът става свръх популярен и все повече жени и мъже събират кураж да споделят, че някой, някога, някъде е посягал насилствено на тялото им, били са опипвани, принуждавани към сексуални действия или са били обект на друга форма на сексуално посегателство.

Актрисата и адвокат на хората с увреждане Марли Матлин е препубликувана над 4000 пъти, след като споделя, че е била насилвана, когато е била непълнолетна.

Тя пише:

"Бях на 14, той беше 36. Може да съм глуха, но мълчанието е последното, което ще чуете от мен."

Лейди Гага, Виола Дейвис, Патриша Аркет, Дебра Месинг, Росарио Доусън и още много, много други публикуват своите истории под хаштага #metoo.

Звездата от сериала Supernatural Дженсън Екълс е един от първите присъединили се мъже, които се застъпват за жертвите и казва:

"За жена ми, за дъщерите ми, за всички жени...Заставам редом с вас. Това трябва да се промени."

Преди няколко дни мъжете започват свой собствен хаштаг в отговор на кампанията #metoo, с който искат да покажат подкрепата си към жените, жертви на сексуално посегателство: #HowIWillChange.

Много от мъжете обещават да дават повече гласност на подкрепата си към жените, които са преживели сексуален тормоз и се опитват да оборят социалните предразсъдъци и вредните културни практики.

Ангажиментът на мъжете в това движение е важно поради редица причини. Първо, така жертвата е обект на по-малко внимание, а това е един от пролемите - винаги се говори за това "колко жени са били обект на сексуално насилие", т.е. извършителите насилници остават в някакво имагинерно неназовано пространство.

На второ място, равенството между половете се получава, когато в борбата за него участват и жените, и мъжете.

У нас погрешно е разпространено разбирането, че сексуалното посегателство и насилие се изчерпва само с изнасилването на жена от мъж, при което има вагинално проникване. Това не е вярно. Всяка форма на нежелано посегателство със сексуален мотив е тормоз.

Сексуален тормоз е всяка форма на нежелано словесно, несловесно или физическо поведение със сексуален характер, имащо за цел или водещо до накърняване на достойнството на човека, и по-специално създаване на смущаваща, враждебна, деградираща (принизяваща), унизителна или обидна обстановка, в това число:

Ако сте били жертва на сексуално посегателство или насилие, знайте, че не сте сами! Пишете ни, има кой да ви помогне!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross