fbpx
Новини

Всички форми на домашно насилие са престъпление

7 февруари 2019

Всички форми на домашно насилие вече са престъпление, след като днес парламентът даде дефиниция на "домашно насилие" в окончателно приетите промени в Наказателния кодекс, предаде Дневник.

Престъпление, извършено в условията на домашно насилие, е такова, ако е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права.

Това определение ще се отнася за случаите, когато престъплението е осъществено:

-- спрямо съпруг или бивш съпруг

-- спрямо човек, от когото жертвата има дете

-- човек, с когото е или е било във фактическо съпружеско съжителство

-- човек, с когото насилникът живее или е живял в едно домакинство

Законопроектът, който бе внесен от председателя на парламента Цвета Караянчева и група народни представители, бе обещан от управляващите, след като Конституционният съд реши, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон.

В Наказателния кодекс бе записано, че за убийство в условия на домашно насилие ще се полагат от 15 години лишаване от свобода до доживотен затвор.

Депутатите решиха наказанието за принуда в условията на домашно насилие да е между 3 и 10 години затвор.

Който противозаконно лиши някого от свобода в условията на домашно насилие, също ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Който системно следи другиго и това би могло да възбуди основателен страх за живота или здравето му или за живота и здравето на негови ближни, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от 1 година или пробация.

Според приетата дефиниция, "следене" е поведение със заплашителен характер, което може да се изразява в преследване на другото лице, показване на другото лице, че е наблюдавано, навлизане в нежелана комуникация с него чрез всички възможни средства за комуникация. Ако деянието е извършено в условията на домашно насилие, наказанието е затвор до 5 години.

Преследването за телесни вреди ще започва по иск на жертвата и тя няма да има право да го оттегля. За закана за насилие е предвидено наказание до 6 години затвор, когато престъплението е насочено срещу личността или имота на лицето. За закана в условията на домашно насилие обаче е необходимо заканването да е създало основателен страх, че може да бъде осъществено.

И още една промяна: Вдигат се и глобите за родители, които след развод отказват на бившата половинка да вижда детето, до 10 000 лв.

Насилствените бракове ще се наказват с 1 до 6 г. затвор, решиха още депутатите.

По темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross