fbpx
Новини

Все още смятаме, че ХИВ се хваща от неизмити прибори

1 декември 2019

На 1 декември светът отбелязва Деня за борба и информиране за ХИВ/СПИН и въпреки че от години се предприемат мерки за превенция и контрол, броят на новозаболелите всяка година продължава да е огромен.

По данни на Програмата на ООН за борба с ХИВ/СПИН, 37.9 милиона души по света живеят с вируса към края на 2018-та година, а 1.7 милиона е броят на новите случаи (отново към края на 2018-та година). 24.5 милиона души пък имат достъп до антиретровирусна терапия в световен мащаб.

Статистиката е стряскаща, но ефектът от нея има кратко действие и вероятно ще ви държи до края на този текст. Затова бързаме да хванем вниманието ви и да си повторим отново няколко от най-важните факти, свързани с човешкия имунодефицитен вирус.

Налага се да го направим не само заради повода днес, но и защото твърде много хора все още робуват на стереотипи и митове по отношение на вируса, разпространението му и начина на заразяване. В социологическо изследване, проведено от изследователски център Тренд, 35% от анкетираните смятат, че човек може да се зарази с ХИВ чрез целувка.

Висок е делът и на отговорилите, че човек може да се зарази с ХИВ от неизмити прибори в кафене или ресторант.

24% отговарят положително, че човек може да се зарази при разговор с ХИВ-позитивен чрез кихане или кашляне, а 21% са на мнение, че човек може да се зарази чрез ползване на обща тоалетна.

И така - какво трябва да знаем за ХИВ/СПИН?

  • ХИВ е вирус, който се предава САМО по кръвен и сексуален път
  • Инфекцията, считана за смъртна присъда, вече е хронично заболяване, с което пациентите живеят и имат нормална продължителност на живота (до 50 години след инфектирането).
  • Съществува научен консенсус, наречен „неоткриваем=непредаваем“, според който ХИВ-позитивен човек, придържащ се към своето лечение и редовно отчитащ НЕОТКРИВАЕМ вирусен товар, НЕ може да предаде ХИВ на своите сексуални партньори.

    Този научен консенсус е признат от Световната здравна организация, от ООН, както и от българските здравни власти в ръководството за лечение и контрол на ХИВ.

    Това означава, че ако пациент приема антиретровирусната си терапия и достигне до под 40 копия на вируса в милилитър кръв, то той НЕ може да предаде ХИВ по време на незащитен сексуален контакт или на манипулации с кръв, и освен това МОЖЕ ДА ИМА здрави, неинфектирани деца, напомнят и от Националната пациентска организация.
  • ХИВ и СПИН са две различни неща. ХИВ е вирус, който обаче може да бъде контролиран и сведен до неоткриваем чрез прием на антиретровирусна терапия. Ако обаче инфектираният не приема терапията, с течение на времето имунитетът му се срива и започва да развива иначе контролируеми състояния – грип, пневмония, и други. Тогава вече се говори за СПИН (Синдром на придобитата имунна недостатъчност).
  • У нас лекарствата и медицинските грижи, свързани с ХИВ, са безплатни и НЕ зависят от здравноосигурителния статус.

Всеки българин може и трябва да се изследва редовно за ХИВ. В София това можете да направите в CheckPoint, където има и безплатни тестове за хепатит В и С.

Центърът CheckPoint се намира на ул. Цар Самуил 111, работното му време е от понеделник до петък от 12 до 19 часа, а в събота - от 12 до 18 часа. За тестовете се използва капка кръв от пръста, а резултатите са готови за 15 минути.

Из страната безплатни и анонимни прегледи се извършват в 13 регионални здравни инспекции (бившите ХЕИ).

Според Националната пациентска организация у нас все още има случаи, в които на пациенти с ХИВ и допълнителни заболявания, като диабет, онкологични заболявания, кардиологични проблеми, се отказва директно или мълчаливо нужното лечение или хирургична интервенция. Тези пациенти са насочвани към отделенията за контрол на ХИВ, без това да е необходимо.

“Ставали сме свидетели как пациент с ХИВ е насочен за гипсиране на счупен крак към Инфекциозна болница в София, без значение, че това не е от компетенциите на вирусолозите”, твърдят от организацията.

По този начин млади, работоспособни българи умират не вследствие на ХИВ/ СПИН, а на друг здравословен проблем, чието лечение, дори в условия на спешност, бива отказвано, твърдят още те и казват, че зад този отказ прозира обоснования страх на медицинския персонал от заразяване, който пък се дължи именно на липсата на информация.

“Като организация, която защитава правата на пациентите, ние вярваме, че за европейска страна с добри медицински специалисти, персистирането на такъв проблем в 21 век и липсата на информация сред лекарите, медицинските сестри, студентите – бъдещи лекари и здравните специалисти изобщо, е повече от тревожно”, допълват от пациентската организация и допълват, че единственото, което е необходимо да се прави, когато се лекува пациент с ХИВ, е да се спазват правилата за безопасност на работа, които са валидни за всички пациенти, независимо от техния ХИВ статус.

Днес, по повод Световния ден за информиране за СПИН, екипът на центъра за сексуално здраве CheckPoint София откри и изложба под надслов „Предай нататък как не се предава ХИВ“.

В изложбата са показани различни снимки, които представят кадри от всекидневието, при които хората НЕ могат да се инфектират с ХИВ. Повод за нея е именно националното допитване, според което в обществото съществуват много и различни митове за предаването на инфекцията. Изложбата може да бъде видяна до 7 декември в МОЛ София, а след това ще бъде показана в различни градове в страната.

И за финал - напомняме и разказа на една жена, която разбира, че носи вируса на ХИВ и хепатит С буквално 2 седмици преди да роди - „Тестът ви за ХИВ е позитивен“. Кошмарната история на една майка.

И, разбира се, насърчаваме ви да отидете и да се тествате безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН. Отнема точно 15 минути и капка кръв.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross