fbpx
И аз съм човек

Все ми е едно дали ще кръстиш детето си като моето

16 януари 2021

Чак такова значение ли имат имената, че трябва да ги пазим в тайна, преди да родим, да не би някой да вземе да ни изпревари и да си кръсти детето като нашето? Това се чуди Кейти Бингам-Смит, която има три деца с много широко разпространени имена и е готова да ги “даде” на всички. Имената, не децата.


Когато забременях за първи път, знаех много добре какво да е името на детето: Адисън Дейвид за момче и Ела Катрин за момиче. 

Тези имена обсъждахме с тогавашния ми съпруг още от мига, в който решихме да имаме дете, и беше просто… лесно. Адисън е името на неговия пра-прадядо, а Дейвид е името на баща ми, както и на брата на бившия ми мъж. Ела просто ни харесваше, а и сме фенове на Ела Фицджералд.

Имената не бяха тайна 

Въобще не се притеснявах да говоря за тези имена, нито пък се опасявах, че някой друг ще ги използва. Знаех с цялото си сърце и душа, че това ще са имената на децата ми. Дори 10 от нашите приятели да бяха решили да ги “откраднат” (за информация: НЕ МОЖЕ ДА ОТКРАДНЕШ ИМЕ, то е безплатно и свободно за ползване от всички), нямаше да ми пука. 

Знам, че това не е много разпространено схващане и, разбира се, ако искате да запазите името на нероденото си дете в тайна, докато се появи на бял свят, това е ваш избор. Просто не беше моят.

Също така нямах търпение да разбера пола и отново казвах на всеки, който се интересуваше. Ако са се объркали като ми казват, че е момче, а то се окаже момиче (или обратното), пак щеше да си е изненада. Освен това, наистина ли има чак такова значение? 

Наистина ли имената имат чак такова значение. Ако синът ми реши, може да си го смени. Освен това никой не се обръща към него както съм го кръстила. У дома, а и сред приятелите му, има един куп прякори. 

Други неща ми се въртяха в главата

Като например кога мога да изям още едно брауни и имам ли достатъчно гащи, за да изкарам деня, защото се напишквах постоянно.

И ако някой иска да кръсти бебето си като моето – страхотно! В крайна сметка, самата аз ходех на училище с още 10 Кейтита и това не промени живота ми по никакъв начин.

Децата са над тези неща

Въобще не ги интересува дали някой се казва като тях – изглежда родителите са по-притеснени от този факт.

Децата ми се казват Адисън, Анна и Джак. Не мога да изброя колко много хора познаваме със същите имена и познайте какво – това по никакъв начин не предопределя живота ни.

Така че с радост бих споделила имената на децата си. И няма да ми пука, ако искате да кръстите детето си по същия начин. 

Споделянето обаче спира при пържените картофки и десертите. Дори не си и помисляйте, че бих ви дала от тях. Имената ги вземайте, но храната – в никакъв случай.


Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross