fbpx
Новини

Велопоход в подкрепа на хората с хемофилия

5 април 2018

Българската асоциация по хемофилия за трета поредна година организира велопоход „Заедно“ в подкрепа на хората с хемофилия. Той ще се проведе на 21 април от 11:00 до 13:00 часа в четири града в страната – София, Пловдив, Варна и Бургас.

Всяка година по случай Световния ден на хемофилията – 17 април – асоциацията организира различни инициативи, с които информира обществеността за характера на заболяването и подкрепя хората с вродени нарушения в кръвосъсирването и техните близки, а през 2018 кампанията е под надслов „Споделянето е сила“.

Хемофилията е рядко срещано вродено кръвно заболяване, при което кръвта на засегнатия не се съсирва или се съсирва много бавно. Болният от хемофилия не кърви по-бързо или по-интензивно в сравнение със здравия човек, а по–продължително. В следствие на това се получават външни и вътрешни кръвоизливи, като противно на общото мнение, тези които се случват вътре в тялото, могат да бъдат много по-опасни и дори в някои случаи фатални за страдащите от това заболяване.

Защо точно велопоход? Колоезденето е едно от двете препоръчителни спортни занимания за хората с хемофилия (другото е плуването). Целта на велопохода и кампанията „Споделянето е сила“ е хората да започнат да споделят целенасочено и ефективно знания, умения, ресурси и подкрепа, за да подобрят заедно качеството на живот на страдащите от хемофилия.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross