fbpx
Новини

Вдъхновяващи герои на Базара на професиите

22 ноември 2019

Както вече ви разказахме, в София Тех Парк тече страхотната инициатива Базар на професиите, която запалва децата на възраст между 8 и 16 години да си изберат професионална пътека и да започнат да я следват. Днес е денят за посещения на организирани ученически групи, но утре е ред за такива като нас - родители с подопечните им деца, които искат заедно да получат малко ориентация и вдъхновение за бъдещето.

Нашите приятели от Българската мрежа на глобалния договор на ООН, които са организатори на събитието, ни дадоха едно рамо с акценти от утрешната програма, а ние сме искрено благодарни, защото с толкова богат лекционен панел не може да се смогне без организация.

Вече писахме как е организиран базарът, но за задните редове казваме пак: щандове, на които специалисти от близо 20 компании ще представят своята работа, и презентации на над 40 професионалисти от най-разнообразни области на кариерното развитие, които ще ни подкокоросват през половин час какви да станем, като пораснем. Уточняваме, че ще е през половин час, защото времето, отделено на всеки лектор е толкова - да няма неразбрали.

Щандовете отварят в 10:00 и ако сме навреме, можем да направим едно бързо кръгче, преди да влезем на лекцията на Марин Трошанов в 10:30. Марин е автор на трилогията романи „ЛАМЯ ЕООД“ и ИТ специалист. Той ще ни разкрием как се плува в бурните води на информационните технологии, докато създаваш мрачни фентъзи трилъри. Бива го с децата и това го знаем още от 2017-2018 година, когато стана един от най-популярните участници в програмата “Писател назаем” на “Аз чета”, която срещна гимназисти със съвременни български писатели.

Даваме си половин час почивка и в 11:30 отиваме да слушаме Ганчо Ганчев, професионален астроном, астрофизик и фотограф, който ще ни смае с мащабите на работното си място - Космоса, и ще ни изстреля сред звездите, където е вперен погледът му по цял ден.

С голям интерес бихме чули и презентацията на лейтенант Иванка Димитрова, която очакваме да ни покаже, че военната служба не е запазена територия само за мъже, а пък Людмила Павлова и Кристина Канинова ще говорят за медиацията като професия.

С лекцията на Елена Анастасова от Parentrain.me "Разбира ли ме тийнейджърът? А аз разбирам ли го?" ще отметнем и полезното за нас като родители, надявайки се да имаме една идея повече представа как да подобрим или скрепим отношенията си с децата, за да сме по-добри майки и бащи, а не просто дуднещи глави.

Мария Янкова, програмен директор Образование в Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), ще разкаже какво означава да си защитник на правата на детето. Нейната мисия е всяко дете да познава и отстоява своите права. Изключително важна професия и много благороден избор за кариерно развитие - заслужава си да я чуем, ако можем.

Хората с една от най-готините професии - летенето, ще бъдат представени от Йордан Колев, професионален пилот на Боинг и Еърбъс, но и писател, който ще открехне малко вратата към пилотската кабина, за да видим какво става и в предната част на самолета. Неговата презентация е от 15:30.

Вдъхновяваща с таланта и отдадеността си на работата е и композиторът и пианист Мария Каракушева, която ще ни вземе от залата и със силата на музиката ще ни метне на петолинието, за да видим света през нейните очи на музикант. Винаги е ценно да разберем как се култивира талантът.

Та така, светлото бъдеще не е пред нас, както казват, а е до нас и го държим за ръка - остава само да го запалим по нещо интересно, за да грейне, а Базарът на професиите е идеално място да направим тъкмо това.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross