И аз съм човек

Бърз трик за избягване на замъглени очила

3 декември 2020

Колко е досадно да носиш очила, които постоянно се запотяват от маската? От 1 до 100 може би 5000. Проблемът е, че не можем да се лишим нито от едното, нито от другото в момента, а замъглените стъкла могат да доведат до много неприятни последици.

Един доктор, на когото му се налага да се справя с това от години, има малък трик как хем очилата чисти, хем маската на място. 

Д-р Даниел Хайферман, специализант по неврохирургия, споделя наскоро туит, който става абсолютен хит: 

“Ако и вие се чудите как да се оправите със замъглените очила и с маската на носа, трябва да знаете, че една обикновена лепенка за рани вършо чудеса. Научил съм го в операционната. Чувствайте се свободни да споделяте, това може да спаси животи!”

Какво прави лепенката? Като тиксо залепва маската за кожата и по този начин дъхът не излиза отгоре, замъглявайки очилата. 

Няколко дни след това велико “откритие” д-р Хайферман си прави труда и да отговори на въпроси от хората, които са попаднали на неговия трик. Като добавя и уточнението, че е добре памучната част на лепенката да попадне точно върху гърбицата на носа и да бъде с едната си половина върху маската, а с другата върху кожата. Така носът не се раздразва от лепенката.

За Health д-р Хайферман добавя още, че ползва този трик от много години, въпреки че не носи очила. В операционната обаче му се налага да носи специални хирургичени лупи, които се замъгляват по същия начин. 

Според други лекари като офталмолога д-р Ранди Маклафлин този трик не просто спира замъгляването на очилата, но може да спре и разпространението на инфекции към очите.

“Напоследък идват все повече хора с оплаквания за възпалени клепачи и ечемици, което се дължи на замъгляването на очилата. Хората с подобни проблеми, той съветва да правят топли компреси на очите си или да измият клепачите си с бебешки шампоан.

Според друг лекар, д-р Ричард Уаткинс този трик работи, но не и в дългосрочен план, защото би раздразнил кожата. Д-р Хайферман обаче заявява, че действа по този начин през цялото време и не е имал никакви оплаквания. Освен това е доволен, че по някакъв начин помага на хората да носят маските си, и то по правилния начин.


Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross