fbpx
Образование

Бърз наръчник по средно образование

16 септември 2018

Айдеее, дойде учебната година и всички се завтекохме да водим децата към училищата с идеята, че тия деца нещо ще научат и от там ще просперират неимоверно към по-добро бъдеще, корпоративни върхове и заплати.

С тях да спокойно ще могат да си позволят две жилища в различни квартали, обслужвани от Топлофикация (така че когато спрат топлата вода за профилактика в единия, вашето просперирало дете да се премести в другия и да му е добре).

Но замисляме ли се за какво са всички тези усилия?

За какво е цялото това ставане рано, приготвяне на здравословни закуски, опънати чорапи, чисти блузи, сресани коси и несесери, изобилстващи от пособия.

За какво са всички тези тежки чанти, пълни с учебници?

За знания, ще кажете вие. Но какви знания?

Какво ви е останало на вас от средното образование, скъпи родители, за което си струват всички тези усилия?

Аз лично се опитах да обобщя всичките си знания, придобити в училище, които прилагам и до днес.

Мисля, че всичко, което съм научила и ползвам, се събира в малка книжка – и тя може да се разбере и наизусти лесно от всяко дете, навършило десет години, в рамките на три дни.

Искам да подчертая, че съм издънка на елитна гимназия, така че не гледайте с пренебрежение на книжката ми, а се запитайте какво, по дяволите, знаете повече от мен:

МАТЕМАТИКА

Calculating Figure It Out GIF - Find & Share on GIPHY

Математиката е наука, която ни помага да си проверим сметката в ресторанта, когато сме няколко семейства и всяко трябва да си сметне собствената част.

Математиката ни учи да си извадим калкулатора на телефона и да съберем колко бири, чаши вино, шницели, пържени картофи и сокове от праскова сме изконсумирали.

Тази сума вадим от сметката и подаваме към следващото семейство. Ако сте били добри по математика, всички отделни суми, събрани на масата, образуват крайния резултат от сметката плюс седем лева отгоре.

Това се нарича Теорема на Майко Мила и се прилага в евро, когато сте в чужбина.

Математиката ни учи още да броим до три. Това е умение, което всеки възрастен човек трябва да притежава, за да заплашва с него децата си „Ако не си оправиш стаята, докато преброя до три, е свършено с теб“.

Calculate Figure It Out GIF by Originals - Find & Share on GIPHY

Най-сложното нещо, за което може да ви послужи математиката, е да схванете как се изчислява ДДС.

Оказва се, че това е препъникамък за много хора и те не мога да схванат как АДЖЕБА се случва това.

Ако можете правилно да смятате ДДС, вие сте постигнали всичко, което ви трябва в математиката и няма накъде да се развивате повече.

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

Bobs Burgers Someone GIF - Find & Share on GIPHY

Българският език се състои от изключително много правила и това често обърква хората.

Затова ние сме свели 10 години безполезности и объркващи насоки в проста система от правила, за да бъдете винаги грамотни:

а) Никога не слагайте накрая на множествено число буквата „й“. Никога. Никога, никога, никога.

Дори да го искате, дори да ви се изпотяват ръцете и да ви се завива свят, никога не пишете конвенциЙ, коалициЙ, ешерихий коли и прочие.

б) Не слагайте никакви запетайки никога. Ако сложите погрешна запетайка ще ви обвинят че не знаете къде се слагат запетайки и ще ви се смеят. Запетайките са подло нещо. Хората ви казват да слагате запетайка винаги пред „че“ обаче това също не е вярно разбирате ли. А ако някой забележи че не слагате запетайки винаги можете да твърдите че сте поет. За пример предходният абзац е без никакви запетайки, видяхте ли, че въобще не забелязахте.

English Teacher Exams GIF - Find & Share on GIPHY

в) За всичко останало, моля, ползвайте спел чек. Това е функция на компютъра ви. Ако пишете през телефон - също.

Понякога се получават неудобни моменти, в които сте искали да кажете на някоя майка, че е досадница, а пък телефонът ви я нарича „докладна“, но по-добре така, отколкото да пишете неграмотно.

ГЕОГРАФИЯ

Space Earth GIF - Find & Share on GIPHY

Географията е наука, която ни помага да разберем къде ни се ходи на почивка. 

Според Географията, съществуват места, обозначени като Великите географски открития. Това са трите ръкава на Халкидики, Сицилия, Лондон, Венеция и Дубровник.

Всяка година милиони смели изследователи си взимат отпуска и със заделените пари заминават да ги откриват наново и наново.

От географията помня, че навсякъде, където ми стъпи кракът, има руди и въглища от най-различно естество, но това ни най-малко не ми е помогнало да се оженя, нито да създам приятелства.

И още отсега предупреждавам дъщерите си, че вероятността някой да ги попита на среща „А на теб кое ти е най-любимото находище на червена руда?“ е абсолютно минимална.

ИСТОРИЯ

Learn Social Studies GIF by Awkward Daytime TV - Find & Share on GIPHY

Ето, това вече е сериозна наука, от която помня страшно много неща. Мисля, че мога съвсем спокойно да разказвам цели три страници цялата история на България, но няма да ви отегчавам.

От историята трябва да знаете и вероятно знаете следните неща:

Първо дошъл хан Аспарух през 681 г. и се установил нейде наоколо. Десет хана по-късно вече имаме царе (и сме на три морета, но за малко).

Това, което трябва да запомните е, че ако владетелят е хан, значи още не сме християни и вероятно купоните са били доста по-разюздани. Ако владетелят е цар, нещата вече са цивилизовани, понатрупали сме имане и имаме писменост.

Добре е да имате любим цар. Моят е Иван Асен II.

Целият този просперитет свършва през 1396 г., когато падаме под турско робство.

В учебен план 500 години минават в приблизително два урока и половина и скачаме на Освобождението.

Тук научавате, че Левски, Раковски и Ботев не са отбори, а революционери.

Освобождението идва и се зареждат една върволица министър-председатели плюс няколко царе плюс две световни войни и страшно много подробности, които действат депресиращо, защото сме на два пъти от страната на губещите и ни взимат всичко, каквото могат – земи и пари, но ни изпращат диктатура, а след нея изведнъж всичко става много неясно и спорно и вече сме толкова объркани, че не сме сигурни в ползите на историята.

Световната история, обаче, не е част от историята, защото научаваме нещо от нея чак когато отидем на екскурзия в Рим или Париж, та ни се струва съвсем логично да е дял от географията.

ЛИТЕРАТУРА

Warren Brown What? GIF by Ovation TV - Find & Share on GIPHY

Литературата е предмет, известен с това, че няма нито един ученик, който да харесва дори една книга от конспекта в рамките на цялото си средно образование.

Всички автори по литература са внимателно подбирани така, че да харесват само на възрастни хора, и чак когато човек стане на 30 и започне да попада на книгите от училище, да открива тяхната красота и изящество.

Tired English GIF by Boomerang Official - Find & Share on GIPHY

Сърцето, умът му и емоционалната му нагласа са вече подготвени за плач и дълбока депресия над „Майце си“.

Всяко прочитане на „На браздата“ „Градушка“ или сборник на Йовков води до страшно отчаяние и отказ от екзистенца.

Затова смятаме, че предметът литература трябва да бъде забавен с двайсет години и преподаван на работното място за по-голям ефект.

БИОЛОГИЯ

Biology Microbiology GIF - Find & Share on GIPHY

Биологията в училище е предмет, който служи за отвличане на вниманието.

Докато учат какво е зелена еуглена (или поне се очаква от тях да го научат), на подрастващите им се случват съвсем реални биологични неща като пубертет, акне, порастване на гърди, първи секс...

Най-неочаквано идва цикълът или окосмяването на най-различни места, но никой не ти обяснява защо. Човек ще рече, че сме зелени еуглени.

ФИЗИКА

Albert Einstein Vintage GIF by US National Archives - Find & Share on GIPHY

Физиката е предмет много близък до магията. Той се опитва да ви обясни защо когато се огледате в лъжица, лицето ви се вижда наобратно, но невинаги.

Има лъжици, в които лицето ви се вижда съвсем нормално, а пък в Матрицата лъжицата даже не съществува и човек наистина се обърква с толкова много лъжици.

По физика научавате неща, които трябва да приемете на доверие, защото нито можете да проверите, нито можете да разберете.

Kато например, че вселената е безкрайна, но едновременно с това се разширява и очевидно става все по-безкрайна от, да речем, миналата година.

Frustrated Anger GIF by Physics Girl - Find & Share on GIPHY

Единственото, което можете да проверите по физика, е, че светлината пътува по-бързо от звука, защото първо виждаме мълнията, а после чуваме гръмотевицата.

То е същото като експеримента, при който първо виждаме, че сладоледът в магазина е свършил, а чак след това чуваме децата как започват да пищят.

ХИМИЯ

Breaking Bad Chemistry GIF - Find & Share on GIPHY

Химията е предмет, касаещ най-скучните неща на планетат.

И тъй като не можахме да открием нито едно интересно нещо по химия, което да си заслужава да споделим с вас, ще ви кажем две неща, които няма да ви кажат в училище:

  1. Всички гримове могат да се махнат с мляко за почистване на грим без трайните червила, които се махат с почистващи средства на мазна основа – олио например.
  2. Бебешките мокри кърпи могат да почистят всичко отвсякъде. Дори перманентни маркери от кадифена рокля. Поради тази причина, гледайте да не ги ползвате върху бебета.

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

Art Drawing GIF by tobycooke - Find & Share on GIPHY

Изобразителното изкуство е предмет, който ви преподава най-важните житейски уроци в живота, така че внимавайте много:

Първият урок е, че нямате кой знае какъв талант за каквото и да е и затова стомните и натюрмортите ви се получават толкова грозни.

За целта, като всяко друго нещо в тоя живот, ще трябва да нарисувате поне 170 стомни една след друга, за да се научите да ги правите добре.

Вторият урок е, че хората са лицемери и никой няма да дойде и да ви съкрати мъките като ви каже „Брат, стомната ти е отвратителна. Направи друга“.

Frida Kahlo Art GIF - Find & Share on GIPHY

И третият урок е, че ако майка ви си закачи стомната ви в рамка в хола, това нищо не значи. Освен, че ви обича. Така че – от всички предмети, най-много ви препоръчваме изобразителното изкуство и разбира се

МУЗИКАТА

Dog GIF - Find & Share on GIPHY

Това е единственият предмет, при който учителят може да прави нещо яко – в случая да свири на инструмент.

Карайте го да ви изнася дълги концерти, да ви пее и свири и се възползвайте от добре прекараното време с него.

От мен е това. Един наръчник по средно образование.

И ако е вярно, че образованието е прозорец към света, то този свят не е чак толкова сложно нещо.

Кажете го на децата си и им кажете, че са абсолютно в състояние да го завладеят, независимо какво им казва учителката по география.


Елисавета Белобрадова

Съоснователка на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross