fbpx
И аз съм човек

Бърз бутон в приложение изпраща сигнал за домашно насилие

13 април 2020

Психолози, експерти от неправителствения сектор и докладчикът по въпросите за насилието над жени в ООН Дубравка Симонович предупреждават и призовават правителствата да обърнат особено голямо по темата с домашното насилие в условия на социална изолация. Препоръките са да се вземат мерки, които да предвиждат как жертвите да търсят закрила и бърз достъп до органите на реда, когато това се налага, но възможността за придвижване и посещение в кризисните центрове е ограничена.

На този фон се оказва, че нашето Министерство на вътрешните работи не следи дали случаите на домашно насилие са се увеличили от началото на извънредното положение, просто защото не им влиза в задълженията – все пак домашното насилие не представлява престъпление по смисъла на наказателния кодекс.

И понеже не е някаква новост човек в нашата територия да се оправя сам в трудна ситуация, не е лошо да знае какви са му опциите. Отскоро има още една за жертви на домашно насилие. А именно: бърз бутон в приложението за хора търсещи и предлагащи помощ по време на пандемията pomogni.net. Необходима е регистрация с телефон и локация. По този начин, когато се натисне бутонът, сигналът с телефона, името и адреса на жертвата се изпраща веднага към 112 и във фондация "Асоциация Анимус".

Ето как става това:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross