fbpx
Животът с деца

Българското правосъдие и непослушните деца

20 декември 2018

Ако едно дете е задържано, това не е дете, което е послушно и добро. Това дете е с мярка за неотклонение „задържане по стража”. Тя се взема в изключителни случаи при тежки престъпления.

Това каза заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов в предаването „Тази сутрин” по bTV по повод ветото на президента на промените в Наказателния кодекс. 

С тези промени се предвижда задържане на лица до 48 часа, без да бъдат уведомявани близките им. Освен това властите могат да не казват на родителите в продължение на 24 часа, че непълнолетното им дете е задържано. Според сега действащите разпоредби уведомяването на семейството и работодателя на задържания под стража става незабавно.

"Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага", каза Румен Радев, който върна промените в Наказателния кодекс за ново обсъждане в Народното събрание. В мотивите си той подчерта, че подкрепя усилията в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и други форми на усложнена престъпна дейност, но не е съгласен с подхода на законодателя. Радев настоява "да се очертае кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването". Според него в обратен случай се открива възможност за "непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило".

По този повод Евгени Стоянов коментира:

„В директивата на ЕС е посочено, че се препоръчва на държавите да не е водещ критерий изключително видът и тежестта на престъплението, тоест ние го тълкуваме да не бъде водещ кръгът от престъпленията.

Няма как да убедим ЕК, че когато ние лимитираме кръга на лицата, които се уведомяват, а именно семейство и работодател, сме изпълнили изискванията на директивата. Тя точно това установява – да се уведоми когото пожелае задържаният”.

При спазване интереса на детето сме предвидили незабавно да се уведоми Държавната агенция за закрила на детето, каза още зам.-министърът на правосъдието.

Още:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross