fbpx
И аз съм човек

България e лидер по бременност на тийнейджърки заради липса на сексуално образование

30 юни 2017


Днес в Майко Мила! представяме Николета Попкостадинова и нейното интернет творение - сайтът Loveguide.bg, от които ще разберем на какво ниво е сексуалната информираност сред тийнейджърите и къде се намира България от гледна точна на сексуално образование. Николета е създател на този пътеводител за хиляди тийнейджъри в света на секса, връзките, отношенията и всичко, свързано с тях.

По образование и призвание е журналист - завършила е „Журналистика и масови комуникации“ в Американския университет в Благоевград, а след това и магистратура в Амстердамския университет.

Николета Попкостадинова. Снимка: Личен архив

Работила е в Капитал и други медии, и някъде там се заформя интересът ѝ към темата за сексуалното образование.

Loveguide се ражда като идея през 2015 година, а първите, които застават зад нея, са ПРОМЯНАТА - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се организира в партньорство с фондация Reach for Change.

Те осигуряват така необходимата подкрепа не само финансово, но и чрез обучения, менторство и допълнителни идеи. 

Loveguide.bg стартира в края на 2015 година, а днес дейността му влиза и в класните стаи, където Николета и екипът ѝ изнасят часове по здравно образование и говорят с ученици от цялата страна.

************************

От Европа до Малката булка

Докато Николета учи в Амстердам и работи по няколко проекта в амстердамското радио, ѝ прави впечатление, че в Индия и доста страни от Югоизточна Азия статистиките, свързани със сексуално здраве, са плачевни. На другия полюс пък се оказва... Холандия, където сексуалното образование е част от задължителната учебна програма, въведено като предмет през 50-те години на миналия век (!).

Смелата мярка се оказва преломна – от лидер в класацията по аборти сред тийнейджърки в Европа Холандия бързо „изпада“ и в момента е на последното място. А това е една от класациите, в които човек му се ще да е на последно място – само че, за съжаление, бързата справка сочи, че България е много по-близо до Индия, отколкото до Холандия.

И то като се има предвид, че в Индия е забранено да се целуваш на обществени места, сексуалното образование е официално ЗАБРАНЕНО в някои от щатите, а обрязванията сред момичета е срещана практика.

Тогава Николета си задава въпроса - защо ние сме по-близо до Индия, отколкото до Холандия що се отнася до сексуалното здраве на тийнейджърите, след като тук контрацепцията е достъпна и законна?

И бързо открива причините - сексуалното образование в България не само не е част от учебната програма, но и няма изгледи да стане. Вкъщи пък сексът е тема табу и всички се правят, че секс не съществува. Българските деца не говорят за секс с родителите си, но то и родителите никога не са говорили за секс в техните семейства.

Как очакваме тогава днешните тийнейджъри да знаят как да се пазят и кое е нормално и кое - не, в секса?

Разбира се, правят го на принципа проба-грешка, където опитът е или отрицателен, или положителен. И, както можете да се сетите – от порното, където обаче никой не използва презервативи или поне не често.

Къде сме ние

Всичко това води до ужасяващи резултати, а именно – България е номер 1 в европейската класация за бременност при момичета между 14 и 19 години, а едва 7% от сексуално активните 15-годишни момичета използват някакъв контрацептив.

Към това добавете и факта, че всяка 4-та жена у нас е жертва на сексуално насилие, както и високите нива на сексуално предавани инфекции, и ще получите отговор защо се доближаваме до Индия, а не до Холандия.

Едва ли ще повярвате, но в момента в страната има огнища на сифилис – болестта, станала известна през 19 век, е обратно на дневен ред през 21-ви. ХИВ/СПИН също е огромен проблем – най-малкото момиче, заразено с ХИВ, е на 13 години...

Според Николета, проблемът отново опира до липсата на информация или неправилно поднесена такава – и при това става въпрос за средностатистически семейства, а не на специфични етноси или малцинствени групи. Не е рядко срещано ученички да забременяват и да отпаднат от училище – от срам и неудобство, че съучениците ще разберат. Намират се учители, които си поставят за цел момичето да все пак да завърши гимназия.

„Говорихме с директорка, в нормален квартал тук в София, която имаше ученичка, завършваща училище, с дете на година и половина!“, казва Николета и отново подчертава, че това не е проблем на отделни общности.

Причините пък се крият в сбърканата комуникация на сексуални теми, необщуването между децата, когато вече са във връзка, насилие, много грешни представи, създадени от порното, както и много грешни митове – по отношение на използването на презервативи, кога и как може да се забременее или хване сексуално предаван инфекция и видовете секс. Например, масово е схващането сред тийнейджърите, че аналният секс не може да ти докара нищо страшно.

Много хора смятат, че в интернет има всякаква необходима информация и след като децата имат последни модели смартфони, а България е на челно място по достъпен и безплатен публичен интернет, то тези деца могат да се информират сами онлайн.

„Ще го сърчна в нета“

А сърчът води докъде? Много ясно, че първо до порното. Следвано от много сложни медицински текстове и термини, или пък реклами за увеличаване на пениса.

„Когато потърсиш нещо такова в интернет, първо излизат резултати за удължители, спрейове, мазила... Работим с уролози, които ни споделят, че много често при тях идват момчета с травми по пенисите от опитите да ги удължат. Когато провецдаме часове в училища извън София се натъкваме на момчета, които си инжектират парафин! Ето така виждаш статистиката в истински истории“, споделя опит Николета.

И тъй като МОН няма изгледи скоро да се самоинициира по въпроса със сексуалното образование, за щастие, има учители, които сами търсят екипа на Loveguide. Така те започват да изнасят часове по здравно и сексуално образование в цялата страна – както сред тийнейджъри, така и сред по-малки ученици. Само тази година екипът е организирал и провел часове с около 3000 деца.

Децата, логично, реагират различно на тези часове. От пълно мълчание до задаване на купища въпроси и разказване на истории. И ако някой родител възмутено и с ужас си представя, че детето му е много малко, за да прави секс, статистиките сочат, че сме си съвсем наред. У нас тийнейджърите започват да правят секс средно на 16 години – по-късно от връстниците им в Европа. И проблемите им идват не от това, че са промискуитетни (практикуване на безразборни сексуални контакти, бел. Ред.), а от липсата на информация.

„Митовете за презервативите са навсякъде. Най-често никога не са виждали отворен и изваден от опаковакта! Разбира се, има и такива, които си носят в портфейла, но са единици.“

Сексът и семейството

Екипът по време на среща с ученици в Кремиковци.

Сексът е тема табу в семейството. Абсолютно табу. Това поне сочат резултатите от работата на екипа на Loveguide:

"Всеки път, когато попитаме колко от децата си говорят с някого вкъщи на тези теми, ръка вдигат максимум 3-4 деца", казва Николета. „Правим обучения по метода „връстници обучават връстници“ заедно с БАСП (Българска асоциация по семейно планиране). Организираме деца от цяла България и в рамките на няколко дни ги учим да правят презентации и да говорят пред хора, разбира се, предаваме им нужните знания за сексуалното здраве, и след това те от своя страна предават правилната информация на приятели и съученици. Един-единствен път сме имали напълно подготвен ученик по тези теми - едно момиче, чиято майка е социален работник. То знаеше всичко, по правилния начин. Но това е едно дете!"

Работа с родители

Освен с деца, екипът работи и с родители – обучава ги как да говорят с децата си на сексуални теми (скоро ще има такъв текст и в Майко Мила!) Защото е важно родителите да поднасят правилно и навреме информация пред децата си – за голотата, за секса, за това кой има право да те докосва и пипа, кое е нередно и как децата да го разпознават.

За съжаление, и тук пак опираме до порното, с което децата вече се запознават още от първи клас. През приятели, през интернет – порното е достъпно. Затова единственият начин е да подготвиш предварително детето с информация какво е редно и какво – не.

Защото, както казва Николета:

„Още от първи клас започват да се шляпат по дупетата - това след 3 години ще прерасне в обарване!“.

За съжаление, по стара традиция тези неща не се коментират и обсъждат в семейството. Екипът на Loveguide често получава въпроси от тийнейджъри – както за секс, така и за отношенията на тази възраст, защото и там никой не подготвя децата да подхождат правилно. Никой не обяснява на момчетата как да канят момиче на среща или как да уважават отказа ѝ, и да не ѝ досаждат. Най-тежки обаче са въпросите, които получават от момичетата:

„Защо жената не може да отказва? Защо едно момиче не може да решава или да казва не“?

„Нямаме представа откъде идва това мислене, но много често получаваме такива въпроси от момичета. Ние, разбира се, им отговаряме, че не само че има право, но и е длъжна да каже НЕ. Дори и с партньора ѝ да са чисто голи. И човекът отсреща е длъжен да се съобрази с това НЕ. Може това да е човек, когото харесваш, но да не ти харесва това, което той прави в този момент. Това са съвсем различни неща. Тогава казваш НЕ, защото в противен случай става въпрос за насилие“.

Екипът на Loveguide отчита и огромен проблем с осъзнаването на границите – кого докъде можеш да допуснеш и кой решава кое е правилно и кое – не. Затова се опитват да обяснят на децата, че всеки си решава сам за себе си и не е нужно да се влияе или да подражава на друг свой връстник.

А както и със секса, мръсните думи и жаргоните също не се обясняват вкъщи, а децата ги научават на улицата или в училище.

„Ние винаги използваме думи като пенис и мастурбация, но когато учениците ни попитат – „Свирката орална любов ли е?“, ние казваме „Да!“ Защото е важно те да са наясно с тези жаргони и да знаят, че има официални думи за органите и сексуалните действия. И че е съвършено нормално да използват тези официални думи. Вагината например си е вагина", казва още Николета.

И ако всичко дотук ви се е сторило полезно и интересно, вижте колко още неща има в Loveguide.bg, изгледайте някое от супер яките видеа в YouTube канала им или задайте въпрос на екипа.

Ето един от клиповете, които Loveguide правят - може съвършено спокойно да го изгледате в компанията на детето си, особено ако срещате трудности с конкретната тема:

А ако сте учител или представител на училище (например родител в настоятелство) и искате темата за сексуалното здраве да бъде част от програмата на учениците, просто се свържете с тези хора, натоварили се със задачата България да не е на едно и също ниво с Индия в това отношение.

Засега задачата изглежда тежка и непосилна, но с общи усилия – в това число и на родителите, „Малката булка“ може да си остане просто сериал по телевизията, а не пореден пример за провалена тийнейджърска съдба.

*********************

А ние междувременно подсещаме, че имате малко повече от 2 седмици, за да кандидатствате за новия сезон на "Промяната" - ако имате идея, която би променила за добро живота на децата в България, сега е моментът да потърсите подкрепа в осъществяването ѝ. Кандидатстването става мното лесно  -трябва само да попълните онлайн формуляра тук! Крайният срок е 18 юли, така че - запретвайте ръкави и действайте.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross