fbpx
И аз съм човек

България вече ще има Семеен център за недоносени деца

13 октомври 2017

След по-малко от месец за пореден път светът ще отбележи Деня на недоносените деца – 17 ноември, но в София този ден ще е малко по-различен, защото тогава официално ще заработи първият в страната Семеен център за недоносени деца „Малки чудеса“.

Темата за недоносените деца е болезнена и лична за много родители, а читателите на Майко Мила! са се запознали с нея през текста на Диана Кръстева Моите недоносени бебета, моите малки герои.

Новината за откриването на центъра „Малки чудеса“ ни зарадва много, тъй като това е изключителен успех за Фондацията „Нашите недоносени деца“ - те стартират кампания за набиране на средства за откриването му само преди година, а тази година са сред селектираните участници в „ПРОМЯНАТА“ - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с фондация Reach for Change България.

Семейният център за недоносени деца ще предоставя възможности за консултации със специалисти в областта на ранното детско развитие – психолози, логопеди, специалисти по ранна детска интервенция и двигателно развитие, музикотерапевт, консултанти по кърмене. В него родителите с обща съдба ще могат да се срещат, да обменят опит и да се подкрепят взаимно.

Световната статистика показва, че на всеки 30 секунди някъде по света умира едно преждевременно родено дете, а всяко десето дете в България се ражда недоносено (годишно около 6500 бебета у нас се раждат преждевременно).

Всички те, както и техните родители, имат нужда от навременна, достоверна и достъпна информация. Нуждаят се от ранна подкрепа в най-трудните моменти, както и от дългосрочен ангажимент от мултидисциплинарен екип, който да им помогне да преодолеят различните последствия, които преждевременното раждане може да има върху детето.

Повече информация можете да намерите на сайта на семейния център, както и във Фейсбук страницата му.

Междувременно в неделя, в 11 часа, на бул. Патриарх Евтимий 66, вх. В, ет. 1, родители на недоносени деца са поканени на открит семинар за говорното развитие на недоносените деца. Водещ на семинара ще бъде Маргарита Габровска, логопед и специалист по ранно детско развитие.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross