fbpx
Новини

Броени дни до края на ПРОМЯНАТА, подкрепете своя фаворит

19 октомври 2022

В България сме свикнали да чуваме, че децата са ни най-важното и заради тях си струва да се борим за това да променяме неработещи системи и механизми. Често тези приказки са просто клишета, които остават без последващи резултати, обаче от другата страна стоят неща като ПРОМЯНАТА, които ни показват, че... ами, че когато човек си е поставил за цел да работи за промяна и вярва в нея, тя наистина се случва.

С това си идваме на думата и казваме направо, че след броени дни е финалът на най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с Reach for Change България ПРОМЯНАТА и ако още не сте избрали и гласували за своя фаворит в надпреварата, време е да го направите.

Като финалисти и победители от изданието на ПРОМЯНАТА през 2018-та със социалната ни кауза Оле Мале, ние знаем колко важни са тези последни дни преди финала. Затова сега бързаме да ви разкажем за петимата финалисти в тазгодишното издание и след това ще ви оставим да решите кой от тях да подкрепите, като гласувате за някой от тях.

Имайте предвид, че можете да гласувате само веднъж за един от финалистите, като крайният срок е 23:59 часа на 24-ти октомври 2022 г. За да гласувате за избрания финалист, трябва да отидете на неговия профил и да натиснете бутона “Гласувай”.

Академия Атлантида е школа за деца в начална степен за развитие на математическия си талант. В последните 3 години учениците от Академията са спечелили над 30 награди от европейски и азиатски състезания по математика.

Мисията на Академия “Атлантида“ е да разпространи създадения иновативен обучителен план за преподаване на математика, който развива личностните качества на децата и поощрява индивидуалните им възможности, успоредно с математическите им успехи.

Той вече има разработен модел с хибридна класна стая, в която децата могат да се обучават на живо или онлайн, когато нямат възможност да посетят кръжоците на Академията.

Идеята за създаването на Академия Атлантида хрумва на Митко Христов, който е софтуерен инженер, програмист и учител. Проблемът, с който Митко се сблъсква е, че децата в начална образователна степен често нямат достъп до вдъхновяваща среда, в която да развият своя математически талант. Той установява, че проблемът със спада на нивото на нашите ученици е хроничен, което се отразява ясно в ниските резултатите на България при отчитане нивото на функционална грамотност. Това, според него, води и до все по-осезаемата липса на висококвалифицирани кадри за IT индустрията и може да създаде проблеми в развитието на бизнеса у нас в дългосрочен план.

ПРОМЯНАТА, която иска да постигне:

Голямата цел на Академия “Атлантида“ е да разпространи иновативния си подход в обучението на децата като достигне и развие школата в районите със слабо развита състезателна математика в България.

Дигитална платформа Investclub Kids

Investclub Kids цели да възпита финансова култура и дисциплина в деца и младежи от 5. до 12. клас. Проектът е посветен на каузата подрастващите да получат разбираема и добре представена информация как функционират парите и различните финансови инструменти. Целта е да израснат като финансово грамотни и спокойни млади хора, които взимат рационални решения и не поставят благополучието си под риск.

Идеята за проекта е на Божидар Балевски – финансист, създател на онлайн медия за финансови анализи и инвестиции, и неговият приятел и съмишленик Емил Бенов - бизнес и маркетинг специалист с международен опит. Тяхното мото е, че финансовата независимост дава шанс за живот, изпълнен със свобода и възможности, но тази цел би останала недостижима, ако човек няма нужните познания.

Проблемът, който Божидар и Емил установяват, е слабото застъпване на финансовата грамотност в България не само в средното образование, но и като общо познание в страната. Според данни на Тhe Atlas, България се намира на 72-ро място в Световната класация за финансова грамотност редом до Кот д'Ивоар и Габон. Двамата вярват, че тя е основен фундамент за взимането на рационални решения и финансова свобода на всеки един човек. В държави като САЩ, Германия, Австрия и Италия финансовото ограмотяване на младото поколение е силно застъпено както в публичното образование, така и като инициатива от частния сектор и програми за социална отговорност.

Решението идва естествено за Божидар и Емил, които си поставят за цел да преведат трудната материя на популярен и разбираем за децата език, така че да променят негативната тенденция по отношение на финансовата грамотност в България. Така се заражда идеята за иновативна финансова онлайн академия за деца и младежи.

Съдържанието на Investclub Kids ще бъде изцяло анимирано, за да може материалът да се асимилира свободно и бързо от децата, без значение от възрастта им. Уроците са във видео формат. Темите и казусите, които разискват са представени на достъпен език с конкретни примери и са съобразени с нивото на разбиране на деца над 11-годишна възраст.

Мисията на Investclub Kids e чрез повишаване на финансовата грамотност на едно дете, то да бъде подготвено за малките и големи финансови решения в живота си занапред. Като резултат от инициативата им, деца и младежи ще могат взимат решение дали дадена покупка е правилна за конкретен момент; да различават добра от лоша инвестиция; ще имат създадена представа как да спестяват, както и да знаят как и дали е подходящо да се вземе заем. Ще знаят, че трябва да мислят в перспектива относно своите финанси и всички тези умения ще подобрят тяхната конкурентоспособност и благополучие.

ПРОМЯНАТА, която искат да постигнат:

Промяната, която Божидар и Емил искат да постигнат чрез Investclub Kids, е един ден финансовата грамотност да се изучава в училище на разбираем и леснодостъпен език. Дългосрочната им цел е всеки зрелостник, който излиза от средното образование, да може да вземе информирано решение за важните финансови въпроси, които ще срещне с влизането си в света на „възрастните“.

Дигитална платформа MedicalSpace.org

MedicalSpace.org e онлайн платформа, която предоставя безплатни кандидатстудентски курсове по биология и химия, проектирани конкретно за кандидатстване за специалност „Медицина“ в България. Инициатор на проекта е Катерина Костадинова – практикуващ парамедик към най-голямата спешна болница в страната и доброволец по време на Ковид пандемията.

Проблемът, който Катерина е установила, е затрудненият достъп до медицинско образование. Конспектите за кандидатстудентските изпити по биология и химия надхвърлят знанията, които учениците получават по природни науки в училище. Кандидатстването в медицинска специалност в България изисква продължителна подготовка, свързана с посещаването на частни уроци или курсове. Разходите за частни уроци много често надвишават финансовите възможности на семействата на младежите, които мечтаят да станат лекари.

Катерина и нейни съмишленици в проекта MedicalSpace.org провежда предварително проучване, в което участват 547 кандидат-студенти и студенти. Резултатите показват, че над 90% от младежите посещават частни уроци или курсове, като при повече от половината участници този процес продължава около две години. Всички анкетирани посочват, че частната кандидатстудентска подготовка представлява сериозно финансово натоварване за тях и техните семейства.

Решението, което екипът на MedicalSpace.org предлага, е създаване на кандидатстудентски курсове по биология и химия, които са достъпни онлайн и са безплатни. Към тях е интегриран и модул за ефективно учене. Курсовете съдържат учебни видеа, план-конспекти, мисловни карти, решения на задачи и материали за самоизпитване. Платформата дава възможност за платени онлайн консултации по трудните въпроси от конспекта. Учебното съдържание е съставено от студенти, преминали успешно през кандидатстудентската кампания и посветили се на каузата за достъпно образование.

Работата на младите автори се проверява от редактори – специалисти в областта на медицината, биологията и химията. Така се гарантира фактологичната точност на учебните материали, създават се условия за студентска заетост и различни поколения медици. Учени формират общност с осъзната и споделена отговорност към качеството на медицинското образование в страната.

Споделяйки идеята си за иновативния образователен проект, Катерина формира успешен екип от ентусиазирани млади специалисти, готови да се посветят на каузата за общодостъпно и качествено обучение за кандидатстване в медицинските специалности в България. Част от екипа на MedicalSpace.org са Мартин Кръстев – главен отговорник по административните въпроси, София Аспарухова – бъдещ дентален лекар и настоящ координатор социални медии, Марио Митончев – изкушен от науката фармацевт в развитие.

Мисията на младите и ентусиазирани специалисти на MedicalSpace.org е да осигури справедлив достъп до качествено медицинско образование от поколение за поколение.

Инициативата е особено полезна за децата, които не разполагат с финансов ресурс за частна подготовка. Улеснени са и учениците от по-малки градове, където кандидатстудентски курсове или уроци изобщо не се предлагат или посещаването им е свързано със сериозни разходи за транспорт. За младежите, които се подготвят частно, платформата MedicalSpace.org е още една възможност за преговор и ценен източник на качествени учебни материали.

ПРОМЯНАТА, искат да постигнат:

Високата цел, към която екипът на MedicalSpace.org се стреми, е повишаване качеството на образование по биология и химия – фундамент на медицинските науки и гарант за критично мислещи поколения. Така мотивираните и борбени млади хора имат реален шанс да постигнат мечтите си, разчитайки преди всичко на собствените си усилия и независимо от финансовата ситуация, в която са поставени.

“Радост за нашите деца”

Фондация „Радост за нашите деца“ се е посветила на развитието на трудови умения на деца и младежи с нетипично развитие и различен тип физически и интелектуални затруднения. Движеща сила в организацията са Нари Банкова - председател на фондацията, майка на четири деца, едно от които с диагноза детска церебрална парализа (ДЦП), и Елизабет Чешмеджиева – координатор и майка на момче със синдрома на Аспергер.

Двете жени са посветили живота си на каузата деца с различни затруднения да бъдат обучени на трудова дейност, която отговаря на техните възможности. По този начин те могат да достигнат частична или пълна независимост от социалните помощи в зряла възраст.

Един от многото проблеми, с които майките на деца в неравностойно положение като Нари и Елизабет се сблъскват, е социалната изолация в почти всички аспекти на живота на хората с различни затруднения. От фондацията са установили, че социалният модел в България няма работещо практическо решение в национален мащаб, което да развитие индивидуалните умения на децата, така че да не остават напълно зависими от социалната помощ след навършване на пълнолетие. Липсват и общоприложими практики за работещи алтернативи за полагане на платен труд за младежите с различен тип затруднения.

Решението, което двете майки откриват, e разработване на програма за трудова реализация на младежи с дефицити, с фокус върху индивидуалните умения на всяко едно дете/младеж по отделно.

Те създават социално предприятие - пекарна в град Варна, в която деца и младежи плавно развиват трудови умения в конкретна трудова дейност в защитена среда. Там младите хора придобиват знания и опит, за които могат да получат съответно възнаграждение за положения труд. Подходът и моделът на обучение на Фондация „Радост за нашите деца“ е съобразен с индивидуалните възможности на всеки младеж, така че той/тя да бъдат полезни на себе си и на обществото.

Мисията на фондацията е да компенсира липсата на опит, време и ресурс на браншовите училища и работодателите, като обучават младежите с нетипично развитие. Крайната им цел е да се запълни празнината, която съществува между обществото и хората с увреждания, като бъдат приети с техните умения и способности в света на трудещите се.

ПРОМЯНАТА, която искат да постигнат:

Промяната за Нари и Елизабет е в справедливо и достойно място в обществото за младите хора с дефицити в България. Те вярват, че вместо да се създават хора, зависими от социални помощи, може и трябва да се подкрепят младежите в неравностойно положение, като бъдат обучени да работят и да получават заплащане за труда си.

Тяхната дългосрочна мечта е развиването на модела на фондация „Радост за нашите деца“ да послужи за законодателни промени в политиките за социално включване и развитието на солидарна икономика.

SportAnalytik България

Програмата SportAnalytik тества и открива индивидуалния спортен талант на всяко дете. Целта на платформата не е да намира професионални спортисти, а да даде достоверна и практически базирана информация в кой спорт едно дете би открило най-голямо удовлетворение и радост, за да подобри физическото си здраве и спортната си култура.

Основен двигател на програмата в България е Андрей Андреев – бивш състезател по тенис, бивш изпълнителен директор на Националния Тенис Център в София към Българска Федерация по тенис, собственик и мениджър на спортни клубове в България, Австрия, Хърватия и Китай. Международният му опит се простира от София до Пекин, където е бил спортен директор на най-голямото международно училище Dulwich College International.

Проблемът, с който Андрей се сблъсква през дългогодишната си кариера като треньор и спортен мениджър, е деца с ниска двигателна култура и наднормено тегло. Последното национално проучване за храненето потвърждава, че средно 30% от момичетата и 13% от момчетата у нас страдат от затлъстяване. В големите градове тези цифри стигат до 40%. Към това се добавя обездвижването, като е установено, че българските деца средно прекарват по 26 часа на седмично пред компютъра, за разлика от холандските си връстници, за които средното време пред екран е ограничено до 14 часа седмично.

Решението, което Андрей намира, е в програмата SportAnalytik разработена в Карловския университет в Прага и вече работи успешно в 22 държави. През SportAnalytik са преминали над 500 хиляди деца за последните 5 години. Програмата е подходяща за деца от 5-годишна до 13-годишна възраст.

Как работи SportAnalytik?

Физическите умения на децата се измерват с 9 забавни физически теста, резултатите от които се въвеждат в специализиран софтуер. С помощта на алгоритъм се предоставят индивидуални доклади за подходящ спорт за всяко тествано дете и неговия вроден физически талант, който може да развие.

Мисията на Андрей със SportAnalytik е да помогне на децата да открият правилния за тях спорт и да ги насърчи да водят здравословен начин на живот.

ПРОМЯНАТА, която иска да постигне:

Голямата мечта на Андрей е да подкрепи създаването на едно младо общество от активни и здрави физически деца и подрастващи, които имат висока здравна и двигателна култура. Деца, упражняващи спорт, който ги изпълва с радост и удовлетворение. За тази цел той иска SportAnalytik да достигне до всяко дете, във всяко населено място в България. Андрей желае да разгърне мрежа от спортни клубове и треньори, които ще станат съмишленици в мисията му. Да подобри здравната култура и възпитание на подрастващото поколение, за да може децата днес да израснат и да се превърнат в активни и здрави млади хора, които обичат движението и намират удовлетворение от спорта.

Повече за инициативата ПРОМЯНАТА можете да научите тук и отново напомняме, че имате възможност да гласувате само веднъж, а крайният срок е 23.59 часа на 24-ти октомври.

Стискаме палци на финалистите от сърце им пожелаваме успех!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross